Ex -Yu

Tri velika iznenađenja izbora u Hrvatskoj

Tri velika iznenađenja izbora u Hrvatskoj
Foto: Anadolija | Tri velika iznenađenja izbora u Hrvatskoj

ZAGREB - Na lokalnim izborima, koji su juče održani u Hrvatskoj, jedna od najvećih priča su novi ljudi u politici koji su uspjeli pobijediti itekako etablirane stranke i njihove kandidate.

Takve su se pobjede dogodile u Pazinu, Samoboru i Oroslavju. Svim kandidatima koji su uspjeli pobijediti protukandidate iz moćnih političkih stranka zajedničko je još jedno - u prvom krugu su za njima zaostajali, no u drugom se dogodio preokret, piše Index.hr.

Pobjeda kandidatkinje Možemo nad IDS-om, koji je u Pazinu vladao od 1993.

Suzana Jašić iz stranke Možemo nova je gradonačelnica Pazina. U drugom krugu je s 1.812 glasova nasuprot 1.657 pobijedila IDS-ovca Renata Krulčića, koji je grad vodio 12 godina.

IDS je u raznim koalicijama Pazinom vladao od 1993. godine.

Suzana Jašić je jedna od osnivačica Gonga, a u prošlom mandatu je bila najaktivnija vijećnica u Gradskom vijeću Pazina.

Iznenađenje je pobjeda kandidatkinje Fokusa nad Beljakovim nasljednikom u Samoboru

U Samoboru je prilično iznenađujuće pobijedila Petra Škrobot, kandidatkinja stranke Fokus.

Ona je dobila 8.635 glasova, dok je kandidat HSS-a i SDP-a Željko Stanec skupio 7.079. Stanec je određen kao nasljednik Krešimira Beljaka koji je 12 godina suvereno vladao Samoborom. Stanec mu je u prošlom mandatu bio zamjenik. Beljak ga je podržao kao svog nasljednika, a s obzirom na to da su HSS i SDP u Samoboru prilično moćni, očekivala se njegova pobjeda.

No pobjedu je na kraju ipak odnijela Fokusova Petra Škrobot, 33-godišnja doktorica nauka i i profesorica na zagrebačkom ekonomskom fakultetu.

Velika pobjeda Šimunića nad HDZ-om u Oroslavju

Posebno je velika pobjeda nezavisnog kandidata Viktora Šimunića, koji je u drugom krugu izbora za gradonačelnika pobijedio HDZ-ovca Emila Gredičaka s 1.456 glasova naprama 1.224 nakon skandala koji je prethodio izborima.

Šimunić je, naime, razotkrio snimak u kojem mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi šta god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Na snimku, za koji je Tušek potvrdio da je autentičan, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na majske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli finansirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje.

Šimunić je to odbio, objavio je snimku te sve prijavio DORH-u. HDZ ga je u kampanji nazivao drukerom, vrijeđali su ga, nisu ga pozdravljali na ulici, trdili su da je Šimunić razbio intimu njihovih domova, da je zadirao u privatnost i još puno toga, podsjeća Index.hr.

"Toliko niskih udaraca sam primio u zadnjih pola godine da je to strašno. No ustrajao sam. A ustrajao sam samo da bih dokazao da se može u ovoj državi uspjeti na pošten način. I zato je ovo pobjeda svih nas. I njihov veliki, ogromni poraz", rekao je Šimunić sinoć za Index.

Šimunić je na kraju naglasio kako od sutra kreće novi posao.

"Treba vidjeti što je ostalo u Općini, razgovarati s ljudima, vidjeti kako dalje. No znam kako", rekao je na kraju Šimunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije