Ex -Yu

"Tuđman ostvario ustaški cilj - stvaranje etnički čiste Hrvatske"

"Tuđman ostvario ustaški cilj - stvaranje etnički čiste Hrvatske"
Foto: Ilustracija | "Tuđman ostvario ustaški cilj - stvaranje etnički čiste Hrvatske"

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je povodom 20 godina od smrti Franje Tuđmana da je prvi hrvatski predsjednik bio "ratni zločinac koji je uspio da u jednom dijelu ostvari cilj ustaškog pokreta i Ante Pavelića - stvaranje etnički čiste velike Hrvatske".

On je ukazao da su "posljedice Tuđmanovog ustaškog režima masovni i planski zločini protiv Srba, etničko čišćenje srpskog naroda sa područja Hrvatske ali i zapadne Hercegovine, Posavine i drugih dijelova BiH, kao i sistematsko i organizovano pljačkanje i uništavanje srpske imovine i otimanje i ukidanje stečenih prava".

"Da bi opravdali zločinačku politiku režima Franje Tuđmana hrvatski političari, Katolička crkva, intelektualna elita i veteranska udruženja stvorili su lažni mit o velikosrpskoj agresiji, a Sabor je čak usvojio skandaloznu i neprihvatljivu Deklaraciju o Domovinskom ratu po kojoj su Srbija i Srbi agresori", rekao je Linta.

On je naveo da je sredinom novembra ove godine agencija Ipsos, za Televiziju "Nova" provela anketu o tome šta Hrvati misle o prvom hrvatskom predsjedniku, te da čak 79 odsto ispitanika smatra da je Tuđmanova uloga u ratu bila pozitivna, a da svega 13 odsto njih misli da je imao negativnu ulogu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona (SSR).

"Anketa je samo jedan u nizu dokaza da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i ustaškom prošlošću", naveo je Linta.

On je ocijenio da je to dokaz da Hrvatska nije moderna i demokratska država već država mržnje i netrpeljivosti u kojoj se veličaju ustaštvo, ratni zločinci i zločinačka Tuđmanova politika, u kojoj se negira genocid iz vremena NDH i zločini devedesetih godina nad Srbima, u kojoj ne vlada pravo i u kojoj se sistematski krše ljudska prava Srba. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije