Ex -Yu

Tužilac traži maksimalnu kaznu, Šarić oslobađanje

Tužilac traži maksimalnu kaznu, Šarić oslobađanje
Foto: Arhiva | Tužilac traži maksimalnu kaznu, Šarić oslobađanje

BEOGRAD - Darko Šarić, optužen za organizovanje kriminalne grupe za pranje novca u u Srbiji danas je u završnoj riječi pred Specijalnim sudom u Beogradu još jednom ponovio da nije kriv i tražio od suda da ga oslobodi od optužbi.

"Obično se kaže ne pitajte za stečeni prvi million, a ja kažem pitajte me za prvih 27 miliona evra koje sam dobio od Vaca prodajom 'Štampe'" rekao je Šarić i dodao da su od tih para krenule isplate.

Smatra da nije tačno ono što tvrdi tužilaštvo - da je sa grupom saradnika oprao više od 22 miliona evra stečenog prodajom kokaina, kao i da su njegove navode potvrdili su vještaci finansijske struke.

Šaric je u kratkim crtama ponovio tok novca, kako je dio uplaćivao na račun sada pokojnog Dragana Dudića Frica, napominjući da je izvjesnu sumu dao i optuženima Marku Daboviću i Zoranu Copiću.

Završne riječi nakon Šarića dali su i ostali optuženi. Kada se završne riječi okončaju sudsko vijeće će zakazati izricanje prvostepene presude.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je prošle sedmice predložilo sudu da Darka Šarića i ostale optužene osudi na maksimalnu zakonsku kaznu zbog organizovanja kriminalne grupe koja je u Srbiji "prala novac", za koji se sumnja da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Zaprijećena kazna za krivično djelo pranje para za koje se Šarić i ostali terete je 12 godina zatvora.

U nastavku suđenja završnu riječ će izneti advokati optuženih, a potom i optuženi. Potom će sud zakazati izricanje prvostepene presude.

Završne riječi na ovom suđenju odlagane su od prošlog septembra.

U završnoj riječi na suđenju, koja je održana i u utorak, tužilaštvo je istaklo da je dokazalo da su optuženi oprali više od 20 miliona evra, tako što su novac ulagali u legalne poslove.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije