Ex -Yu

Tužilaštvo BiH istražuje vezu Janše i Prijedorčanke

Tužilaštvo BiH istražuje vezu Janše i Prijedorčanke
Foto: N.N. | Janez Janša

LJUBLJANA, SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine provodi aktivnosti u vezi s planiranom isplatom 450.000 eura Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše sa teritorije BiH, odnosno u vezi sa utvrđivanjem porijekla tih sredstava.

Naime, ovo proizlazi iz jučerašnjeg odgovora Tužilaštva BiH na pitanje "Nezavisnih" da li je istina da su otvorili istragu o aferi "Janša".

"Dobili smo određene informacije iz Slovenije te Tužiteljstvo BiH i nadležne policijske agencije poduzimaju određene aktivnosti. O detaljima ne možemo govoriti", saopćio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Podsjećamo, slovenački mediji nedavno su otvorili ovu aferu, nakon što je utvrđeno da bh. državljanka Dijana Đuđić ovom slovenačkom političaru treba da "posudi" 450.000 eura u tri podjednake rate. Iako je Đuđićeva, koja je porijeklom iz Prijedora, dosad bila nepoznata široj javnosti i u poslovnim krugovima u BiH i Sloveniji, mediji su kasnije utvrdili kako je ona u bliskim odnosima s "poreznim mađioničarem" Rokom Snežičem, Slovencem, koji, interesantno, ima boravište u Banjaluci.

Prema ranije objavljenom faksimilu ugovora, Đuđićeva je stranci bivšeg premijera Janeza Janše planirala da u tri jednake rate isplati po 150.000 evra, po kamatnoj stopi od samo dva odsto.

Priča je pokrenuta u vrijeme kada se političke partije u Sloveniji pripremaju za parlamentarne izbore, nakon čega je ocijenjeno kako je neobično da se stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim osobama, a ne domaćim bankama i donatorima. Istovremeno su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju Zakona o finansiranju stranaka.

Nakon što je afera kulminirala, iz Janšine partije je saopćeno da je raskinut ovaj kreditni ugovor.

Mediji su objavili da je Slovenska demokratska stranka potvrdila kako je "raskinula ugovor s preduzetnicom iz Prijedora Dijanom Đuđić te njezinoj kompaniji vratila već primljenih 150.000 evra". Također je objavljeno da je ona u Sloveniji poslovala preko više bankovnih računa, od kojih joj je jedan prošle godine zatvoren, navodno zbog nejasnih transakcija i sumnje da je upletena u mrežu preduzeća koja su preko nje izbjegavala plaćanje PDV-a.

U međuvremenu su i vlasti Slovenije otvorile istrage, no javnost zahtijeva od Janše da dokaže da je novac vratio tako što će objaviti detalje uplate.

Inače, Janša je često u medijskoj žiži u Sloveniji, ponajviše zbog "ludih" finansijskih tokova koji se vežu za njega i njegovu stranku. Zbog afere "Patrija" on je već bio u zatvoru. SDS slovi kao favorit na predstojećim izborima, koji su u Sloveniji planirani polovinom ove godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije