Ex -Yu

Tužilaštvo Srbije: Nema informacija da je održana sjednica o izručenju Osmanovića

Tužilaštvo Srbije: Nema informacija da je održana sjednica o izručenju Osmanovića
Foto: Ilustracija | Tužilaštvo Srbije: Nema informacija da je održana sjednica o izručenju Osmanovića

BEOGRAD - Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ne raspolaže informacijom da je održana sjednica vanpretresnog vijeća Višeg suda u Beogradu o zahtjevu Tužilaštva BiH za izručenje Osmana Osmanovića, nekadašnjeg upravnika logora u Gornjem Rahiću kod Brčkog, rečeno je u srpskom tužilaštvu.

"Čekamo da se zakaže sednica vanpretresnog sudskog veća Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine koji će odlučiti u prvom stepenu. Na tu odluku će stranke imati pravo žalbe o kojima će odlučiti Apelacioni sud u Beogradu", ističu u ovom tužilaštvu.

Mediji u BiH ranije su prenijeli izjavu Osmanovićevog advokata Mirsada Crnovršanina da je Viši sud u Beogradu odbio zahtjev Tužilaštva BiH za izručenje Osmanovića.

Omanovićev advokat rekao je za "Klix" da predstoji ulaganje žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

"Odbrana će tražiti da se ukine to rješenje i da se omogući izručenje Osmanovića", rekao je Crnovršanin.

Optuženi Osmanović izjasnio se prije tri dana na ročištu da želi da bude izručen BiH po skraćenom postupku.

Tužilaštvo BiH je krajem novembra od Srbije zatražilo izručenje Osmanovića zato što su zločini za koje se tereti počinjeni na teritoriji BiH, žrtve su državljani te zemlje, a dokazi i svjedoci se nalaze u BiH.

Viši sud u Beogradu je 25. novembra, na prijedlog Tužilaštva Srbije za ratne zločine, odredio pritvor nekadašnjem pripadniku takozvane Armije BiH Osmanu Osmanoviću zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Osmanović je osumnjičen da je tokom ljeta 1992. godine u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane, kasnije takozvane Armije BiH, zajedno sa više pripadnika te jedinice nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.

Osmanović je u subotu uveče, 23. novembra, uhapšen na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i bilo mu je određeno policijsko zadržavanje do 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije