Ex -Yu

Tužilaštvo otkrilo detalje saslušanja Koste K.

Tužilaštvo otkrilo detalje saslušanja Koste K.
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Tužilaštvo otkrilo detalje saslušanja Koste K.

U okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti, danas je ispitan njegov sin, koji je 3. maja pucajući iz pištolja u OŠ "Vladimir Ribnikar", koju inače pohađa, ispalio veliki broj hitaca i usmrtio radnika obezbeđenja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole, saopštili su iz Višeg javnog tužilaštva.

Kako dodaju, sin osumnjičenog, koji u vrijeme pomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

"On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. U tužilaštvu, nalazili su se postupajući javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pumonomoćnici oštećenih i branilac okrivljenog Vladimira K. Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca", navodi se u saopštenju.

Srpski mediji podsjećaju da Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Vladimira K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi. Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi čalana 32 stav 1 Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smiještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijedjenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

K.K. je oružje i municiju ponio sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu gdje je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbjeđanja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije