Ex -Yu

U Beogradu održana "parada ponosa"

U Beogradu održana "parada ponosa"
Foto: Tanjug | U Beogradu održana "parada ponosa"

BEOGRAD - Parada ponosa pod sloganom "Matičarka-normalno" održana je danas u Beogradu, incidenata nije bilo, a šetnju od Pionirskog do Studentskog parka obezbjeđivala je policija.

Saobraćaj je tokom šetnje bio zaustavljen, a oko 50-tak učesnika Parade nosilo je zastave duginih boja, transparentne "Nijedna grupa nije rizična već ponašanje", "Moja sloboda je tvoja", "Podrška zapošljavanju"...

Prajd su organizovali udruženja Egal, Glic i Laud i Kvir, a tokom šetnje slučajni prolaznici su fotografisali povorku, a među njima je bilo i stranih turista koji su davali podršku učesnicima.

Organizatori su zatražili donošenje zakona kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a.

Štefica iz Udruženja građana "Egal" kaže da junski "Prajd" svake godine šalje jasnu poruku, a ove godine se između ostalog ukazuje da 20.000 transrodnih osoba nije pravno vidljivo.

"Ono što mene najviše tišti jeste što zajednica ne izađe na ulicu da pokaže da su sreća i ljubav nešto što čini nas i što ne ugrožava druge ljude. Mislim da je vreme diskriminacije stvarno prošlo i da treba da se iskoreni", rekla je ona novinarima.

Navodeći da je prevencija od HIV-a jedna od tema "Prajda", gej aktivista Predrag Azdejković kaže da je ona u Srbiji jako loša.

"Imali smo novinske natpise o raznim epidamijama HIV-a u Srbiji. Možemo da verujemo ili ne, ali ono što je činjenica jeste da država ne radi dovoljno, naročito među mladima. Tema hospitalizacije HIV pozitivnih osoba je posebno problematična kada pogledamo na šta liče bolnice", rekao je Azdejković.

Za Helenu Vuković iz organizacionog odbora, slogan "Matičarka-normalno" je jasan, jer se "kroz ceo život provlače matične službe".

"Kada se rodimo moramo se uvesti u matične knjige. Nakon operacije prilagođavanja pola opet se borimo sa matičarima da ostvarimo svoja prava. Želimo istopolna partnerstva i tu nam opet treba matična služba", rekla je Vuković i sumira da je potrebno poboljšanje pravnog okvira za trans (rodne) osobe.

Ovo je treći "Ponos Srbije", podsjeća Vuković i primjećuje da je atmosefra opuštenija, da saobraćaj funkcioniše, te da grad nije blokiran.

"To je ono što od prvog dana i želimo, da nisu potrebne policijske snage da bi se održao jedan Prajd u Beogradu. Svijest ljudi se polako mijenja i polako svi prihvatamo različitosti", rekla je Vuković.

Na pitanje da li će započeti prikupljanje potpisa za inicijativu kojom bi se zatražilo donošenja njima važnih zakona, Vuković odgovara da za tim nema potrebe, jer je država donijela Strategiju o prevenciji nasilja i poboljašanju života LGBT osoba u okviru koje je donošenje građanskog zakonika, odnosno Zakona o istopolnim partnerstvima.

"Polako svi počinju da shvataju da više nije bauk biti gej ili lezbejka. Pa, imamo premijerku koja je lezbejka. Tako da mislim da se svest polako menja, ali treba biti uporan", rekla je Vuković.

Komentarišući održavanje dva Prajda u Beogradu, jedan u junu, drugi u septembru, Vuković je kazala da je jun mjesec ponosa, da svako radi kako misli da treba, ali da je na kraju cilj isti.

"Drugačije su metode, ali isti nam je cilj", podvukla je ona.

Borimo se za jednaka prava svih nas, a ne samo LGB zajednice, kaže Anđela Čeh iz udružnja "Egal".

"Ove godine kažemo da šetamo od 'parka do parka' i tako malo po malo, od parka do parka i nadamo se da će se stvari promeniti", rekla je Čeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije