Ex -Yu

U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila, građani upozoreni

U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila, građani upozoreni
Foto: Pixabay/Ilustracija | U Beogradu otkriven virus Zapadnog Nila, građani upozoreni

BEOGRAD - Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca u Beogradu detektovala je virus Zapadnog Nila.

Iz "Čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komarca, te da izbjegavaju boravak napolju za vrijeme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca.

"Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša", rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić.

On je apelovao na sugrađane da ne ometaju akciju preduzeća i dozvole ekipama intenzivno suzbijanje komaraca, jer je to u ovom trenutku najvažnije. "Nadam se da građani razumeju da svako ometanje akcija suzbijanja komaraca dovodi u opasnost zdravlje svih Beograđana", upozorio je Popadić.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine "Gradske čistoće" nastaviće svakodnevno da vrši monitoring na 24 lokacije u Beogradu, dok će laboratorija nastaviti s analizama izolovanih uzoraka, dodaje se u saopštenju objavljenom i na sajtu grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije