Ex -Yu

U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika

U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika
Foto: Ilustracija | U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika

BEOGRAD - Zapisnici o odnosima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenih saveznika, odnosno o saznanjima Vatikana o počinjenim zločinima sveštenika Katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pišu "Večernje novosti".

Riječ je o arhivi ministra spoljnih poslova NDH Mladena Lorkovića, sa posebnim osvrtom na saznanja vatikanskog kardinala Eugena Tiserona o zločinima katoličkih sveštenika. 

Tu je, između ostalog, pohranjena i lična prepiska Krunoslava Draganovića, glavnog čovjeka zaduženog za "pacovske" kanale, kojima su ustaški zločinci prebacivani u zemlje Južne Amerike. 

Arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, niti je dostupan javnosti. 

Jedan dio te građe prebačen je u Vojni arhiv, gdje, takođe, ima dokumenata o "ponašanju" sveštenika u NDH, a to je građa koju su partizani zatekli u oslobođenom Zagrebu, koju ustaše nisu stigle da unište. 

Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju u Beogradu rekao je da je u istraživanju Vojnog arhiva nailazio na različita naređenja ustaških vlasti da se sruše pravoslavne crkve i sinagoge, kao i da se proda taj građevinski materijal. 

On je dodao da su tu i zahtjevi biskupa i nadbiskupa za brže pokrštavanje pravoslavnog življa ili apeli da im se daju ključevi pravoslavnih crkava da bi mogle da se koriste u druge svrhe. 

Stojanović je naveo da ima i pisama katoličkih sveštenika koji se bune zbog maltretiranja komšija Srba, kao i da se mogu naći različita naređenja vlasti ustaškim formacijama, dio diplomatske prepiske, dokumenta o progonu Srba i njihovom nasilnom preseljenju, antisrpske i antisemitske uredbe, građa koja se odnosi na logore. 

Prema njegovim riječima, tu je i jedan broj naređenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, ukaza i govora iz novina, plakati, kao i raskošna knjiga u boji izdata povodom godišnjice formiranja NDH, koja je dijeljena kao propagandni materijal stranim predstavnicima. 

U Ministarstvu odbrane kažu da su u okviru arhive NDH značajni podaci tadašnje Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, gdje spadaju dokumenta ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, strijeljanjima, spiskovima logora, planovi Jasenovca, deportacije, fotografije, zapisnici sa saslušanja zatočenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije