Ex -Yu

U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika

U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika
Foto: Ilustracija | U Beogradu se čuvaju zapisi o zločinima katoličkih sveštenika
Srna

BEOGRAD - Zapisnici o odnosima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i njenih saveznika, odnosno o saznanjima Vatikana o počinjenim zločinima sveštenika Katoličke crkve, nalaze se u Arhivu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pišu "Večernje novosti".

Riječ je o arhivi ministra spoljnih poslova NDH Mladena Lorkovića, sa posebnim osvrtom na saznanja vatikanskog kardinala Eugena Tiserona o zločinima katoličkih sveštenika. 

Tu je, između ostalog, pohranjena i lična prepiska Krunoslava Draganovića, glavnog čovjeka zaduženog za "pacovske" kanale, kojima su ustaški zločinci prebacivani u zemlje Južne Amerike. 

Arhivski materijal u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, koji je tu prebačen 1946. godine, do danas nije popisan i sistematizovan, niti je dostupan javnosti. 

Jedan dio te građe prebačen je u Vojni arhiv, gdje, takođe, ima dokumenata o "ponašanju" sveštenika u NDH, a to je građa koju su partizani zatekli u oslobođenom Zagrebu, koju ustaše nisu stigle da unište. 

Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju u Beogradu rekao je da je u istraživanju Vojnog arhiva nailazio na različita naređenja ustaških vlasti da se sruše pravoslavne crkve i sinagoge, kao i da se proda taj građevinski materijal. 

On je dodao da su tu i zahtjevi biskupa i nadbiskupa za brže pokrštavanje pravoslavnog življa ili apeli da im se daju ključevi pravoslavnih crkava da bi mogle da se koriste u druge svrhe. 

Stojanović je naveo da ima i pisama katoličkih sveštenika koji se bune zbog maltretiranja komšija Srba, kao i da se mogu naći različita naređenja vlasti ustaškim formacijama, dio diplomatske prepiske, dokumenta o progonu Srba i njihovom nasilnom preseljenju, antisrpske i antisemitske uredbe, građa koja se odnosi na logore. 

Prema njegovim riječima, tu je i jedan broj naređenja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, ukaza i govora iz novina, plakati, kao i raskošna knjiga u boji izdata povodom godišnjice formiranja NDH, koja je dijeljena kao propagandni materijal stranim predstavnicima. 

U Ministarstvu odbrane kažu da su u okviru arhive NDH značajni podaci tadašnje Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, gdje spadaju dokumenta ustaško-domobranskih jedinica i ustanova koji govore o logorima, zatvorima, strijeljanjima, spiskovima logora, planovi Jasenovca, deportacije, fotografije, zapisnici sa saslušanja zatočenika.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 4

markovicdanijel18

Federacija BiH je muslimansko-hrvatska nici prave saveze i federacije i preuzimaju obaveze iz tvog komentara.

Bajga_mostar

Oni su sada vasi saveznici lizite im guzu smrdljivu ustasku

markovicdanijel18

Čuvati arhivsku građu od dušmana.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije