Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U Beranama grafiti mržnje i portreti četničkih vođa

U Beranama grafiti mržnje i portreti četničkih vođa
Foto: Facebook | U Beranama grafiti mržnje i portreti četničkih vođa
Tanjug

BERANE - U beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko danas su osvanuli grafiti mržnje - na zidovima kuća u tim naseljima u kojima živi muslimansko stanovništvo, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Ðurišića i vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

Opštinski odbor SNP-a Berane najoštrije je osudio taj vandalski čin, uz tvrdnju da grafiti dolaze iz "DPS kuhinje", prenosi portal CdM.

U saopštenju se ističe da je riječ o već oprobanim udbaškim metodama iz mračnih devedesetih, kada su, kako je navedeno, "pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS".

SNP je pozvao Bošnjake i Muslimane da ne nasgedaju na te provokacije jer oni s pravoslavnim stanovništvom nikada nisu imali bilo kakav problem.

SNP je zatražio od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce, s obzirom na to da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani sramni grafit.

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović takođe smatra da je adresa za grafite beranski DPS.

"Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen, to je ono što Milu Ðukanoviću remeti sve planove", rekla je Božovićeva.

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama i zatražila adekvatnu reakciju nadležnih organa.

"Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija", istaknuto je u saopštenju Bošnjačke stranke u Beranama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije