Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U Hrvatskoj niko neće da bude policajac

U Hrvatskoj niko neće da bude policajac
Foto: Ilustracija | U Hrvatskoj niko neće da bude policajac
N.N.

ZAGREB - Konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske za nove policajce ove je godine znatno drukčiji od onih ranijih.

Posljednja izmjena je objavljena na internet stranici Ministarstva.

Naime, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da su, stupanjem na snagu Zakona o policiji, izmijenjene pojedine odredbe konkursa koji je u toku, a za prijem na prekvalifikaciju za zanimanje policajac.

Osim toga, prvi rok za prijavu zainteresovanih koji je bio 31. jula, produžen je za mjesec dana i sada je rok za prijavu 31. avgust ove godine.

Prema novim uslovima konkursa, takmičiti se mogu hrvatski državljani i državljanke sa završenom srednjom školom u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju. Do sada su to mogli samo oni koji su završili srednju školu u četverogodišnjem programu.

Na takmičenje se mogu javiti svi oni koji nemaju navršenih 28 godina na dan 16. septembra 2019. godine, imaju posebnu psihičku i fizičku zdravstvenu sposobnost, imaju propisan nivo fizičke motoričke sposobnosti, oni koji su lično dostojni za obavljanje policijske službe te koji nisu članovi političke stranke.

Na takmičenjima za nove policajce do sada je bilo primano oko 400 novih policajaca, a konkurs je trajao manje od dva mjeseca. Ove godine konkurs je otvoren 1. marta i traje punih šest mjeseci, do 31. avgusta i prima se 750 novih policajaca.

Snižavanje kriterijuma moglo bi značiti da je ove godine konkurs doživio fijasko, dok, istovremeno, u MUP-u velik broj policajaca ima sve uslove za odlazak u penziju. Iako su predali zahtjeve, odlazak im nije odobren.

Iz MUP-a Dnevnik.hr saznaje da je tokom 2018. godine u penziju otišlo 595 policijskih službenika, i to njih 199 visoke stručne spreme, 196 više stručne spreme i 200 srednje stručne spreme. "

"Na dan 1. januara 2018. godine u službi je bilo 20.476 policijskih službenika, a na dan 1. januara 2019. godine u službi je bilo 20.071 policijski službenik", saopšteno je iz MUP-a.

Problem nezainteresovanosti mladih prema policijskom poslu vjerovatno leži i u niskim platama policijskih službenika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u septembru 2017. godine najavilo je povećanje plata policajacima.

Ministar Davor Božinović tada je najavio da će već u 2018. godini biti povećani koeficijenti za 7.655 radnika MUP-a.

"Najmlađi policijski službenik", rekao je tada ministar, "neće imati platu manju od 5.000 kuna".

Dnevnik.hr navodi i da je MUP-u  poslalo službeni upit o broju zainteresovanih kandidata koji su se već javili na konkurs.

Uz to, pitali su i kolika je plata pripravnika koji u službu tek stignu iz Policijske akademije i nemaju položen državni ispit.

Na upit, kako navode, još uvijek nisu dobili odgovor.

S druge strane, Sindikat policijskih službenika na svojoj je stranici na Facebooku objavio izračun osnovice plate policajca koji radi na području Zagreba. Prema tom izračunu vidi se da je osnovna neto plata policajca pripravnika 3.852,46 kuna, dok policajac s položenim državnim ispitom za to zanimanje ima osnovicu plate 4.342,39 kuna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije