Ex -Yu

U Hrvatskoj obilježen Dan antifašizma bez predsjednice i premijera

U Hrvatskoj obilježen Dan antifašizma bez predsjednice i premijera
Foto: rtl.hr | U Hrvatskoj obilježen Dan antifašizma bez predsjednice i premijera
Tanjug

SISAK - U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u šumi Brezovici svečano je danas obilježen Dan antifasističke borbe, kojem nisu prisustvovali ni predsjednica ni premijer.

Na ulazu u šumu Brezovica učesnika je dočekala grupa desničara koji su transparentima protestovali protiv današnjeg skupa.

Gradonačelnik Milan Bandić je izviždan, a glasnim negodovanjem je propraćen govor minisra Dražena Bošnjakovića, koji je govorio kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Dan antifašističke borbe Plenković je građanima čestitao putem tvitera, porukom da su danas obilježavani oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjeda Saveznika nad Hitlerom.

Prisutni su bili predstavnici diplomatskog kora, najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mrsić, Marko Šimić.

Mediji podsjećaju da je u organizovanoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenoj teritoriji formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe Hrvatska obilježava od sticanja nezavisnosti te države.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) Franjo Habulin je na obilježavanju rekao da je aktuelna vlast u Hrvatskoj "pretvorila antifašizam na državnom niovu u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu i namenjen svijetu".

" Iz dana u dan suočeni smo sa sve agresivnijom propagandom istorijskih revizionista koji uvjeravaju da su pravi zločinci bili Titovi partizani, kako je Federativna Jugoslavija u kojoj je Hrvatska sačuvala mnoge bitne značajke državnosti u stvari bila tamnica hrvatskog naroda", rekao je Habulin.

On je rekao i da će aktuelna vlast dokazati da je spremna na suočavanje s istinom o prošlosti jedino pokazujući da shvata veličinu antifašističke borbe, da prihvata antifašizam kao trajni, neizbrisivi i nepromjenjivi temelj današnje samostalne Hrvatske i da odaje počast i onima koji su pali u antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije