Ex -Yu

U Kući cveća obilježena 41. godišnjica Titove smrti

U Kući cveća obilježena 41. godišnjica Titove smrti
Foto: Tanjug | U Kući cveća obilježena 41. godišnjica Titove smrti

BEOGRAD - U Kući cveća u Beogradu danas je obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza Komunista Jugoslavije.

Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranog jutra posećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.

Ipak, zbog antiepidemijskih mjera broj posjetilaca bio je manji nego prije dve godine.

Titov unuk, predsjednik Komunističke partije i udruženja građana "Josip Broz Tito", Josip Joška Broz, kaže za Tanjug da Tito i danas predstavlja mnogo toga.

"On predstavlja čovjeka koji je ovu zemlju podigao iz pepela, čovjeka koji je svom narodu sve pružio, koji je 35 godina vladao u zemlji gdje žive, nažalost, ljudi koji su se poslije toga pokazali kakvi su i šta su", kaže Joška Broz.

On smatra da se Jugoslavija raspala, jer više nije bilo Tita.

"Svi su htjeli da budu drugi Tito. Svi su ga imitirali, neko sa viskijem, neko sa cigarama, Tuđman sa uniformom. Nažalost, dok ne otvore usta. Kad otvore, gotovo je. Narod je vidio ko su i šta su", kaže Joška Broz.

Titov unuk smatra i da je teško da će se pojaviti državnik koji bi mogao ujediniti narode na Balkanu.

"Teško je nas ujediniti, jer opet živimo u nekim iluzijama i vraćamo se u prošlost umjesto da radimo na pomirenju. Nadam se da, kako je Vučić krenuo, da će bar nešto da bude, neka zona udruživanja po raznim ekonomskim pitanjima", kaže Josip Joška Broz.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije