Ex -Yu

U Kumrovcu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita (FOTO)

U Kumrovcu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita (FOTO)
Foto: Tanjug | U Kumrovcu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita (FOTO)

KUMROVEC - Zvukom sirene u 15,05 sati, kada je Josip Broz Tito na današnji dan preminuo u Ljubljani, polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća, u Kumrovcu je danas obilježena 44. godišnjica smrti nekada doživotni predsjednika SFRJ.

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vijence su položile brojne delegacije, među njima i one iz Opštine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije predvođene županom Željkom Kolarom.

Predsjednik SABA Franjo Habulin izjavio je da smatra da Zagorje i Hrvatska imaju čovjeka kojim se mogu ponositi.

"Tito je bio prije svega revolucionar, čovjek koji je pokrenuo narod na opštenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspješno je vodio narodno - oslobodilačku borbu do konačne pobjede nad antifašizmom na našim prostorima", rekao je Habulin.

Podsjetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vrijeme hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka.

"Obezbijedili su uslove popuštanja, mira i stabilnosti na svjetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovdje”, zaključio je Habulin, navodi Hina, prenosi Tanjug.

Župan Kolar izjavio je da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minut tišine "za ono što je napravio dobro kroz svoj život i ostavio trag u istoriji".

"Pobjednik u Drugom svjetskom ratu, vojskovođa, '48. jasno i odlučno 'ne' Staljinu, '74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čovjeka, ogromna stvar”, naveo je Kolar.

Načelnik Opštine Kumrovec, Robert Šplajt rekao je da je Opština i ovoga puta organizovala bogat program obilježavanja godišnjice Titove smrti.

"Ljudi dolaze ovdje u Kumrovec da se prisete starih vremena, istorije koja je iza nas, a ne da idealizuju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti", kazao je Šplajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije