Ex -Yu

U Preševo prebačeno oko 300 migranata

U Preševo prebačeno oko 300 migranata
Foto: RTS | U Preševo prebačeno oko 300 migranata

BEOGRAD - Osam autobusa sa oko 300 migranata stiglo je u prihvatni centar u Preševu sa sjevera Srbije, prenosi RTS.

Ovaj potez je uslijedio pošto je u novembru postignut svojevrsni rekord – gotovo 3.000 migranata pokušalo je da se preko Srbije domogne Evropske unije.

Centar u Preševu nije bio aktivan godinu i po dana. Za to vreme, radili su centri u drugim opštinama Pčinjskog okruga - u Vranju, Bujanovcu i Bosilegradu.

Prije desetak dana ponovo je aktiviran i tada je stigla grupa od 400 migranata sa sjevera zemlje, koji su do tada bili u improvizovanim objektima.

Migranti, uglavnom samci, koji su tada, a i sada stigli, tokom zime boraviće u Centru.

Goran Ćirić iz Komeserijata za izbjeglice i migracije, ističe da su migranti prihvaćeni, da su im obezbijeđeni krov nad glavom, grijanje, tri obroka dnevno, medicinska zaštita, odjeća i obuća.

Kapacitet Prihvatnog centra u Preševu je oko 1.000 mjesta, od toga 800 u čvrstim objektima i oni su skoro popunjeni.

U Bujanovcu više nema mjesta za porodice sa djecom, a u Vranju je prazno par soba.

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, situacija je komplikovanija na sjeveru zemlje.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila poručuje da se moraju povećati kapaciteti smještaja upravo zbog ovakvih okolnosti, jer Srbija definitivno postaje tampon zona na putu migracije.

"U svetlu i sporazuma sa Fronteksom, koji je ratifikovan skoro, Srbija preuzima sve veće obaveze da se bori sa migracijom na sopstvenoj teritoriji duž granica Evropske unije", navodi Đurović.

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, sve više migranata dolazi iz Sirije. Oni su do sada bili u Turskoj.

Zbog povećanog broja migranata na sjeveru zemlje, kanjiška opština zatražila je od MUP-a da što prije poveća broj policijskih službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije