Ex -Yu

U Sloveniji koronom zaraženo još 138 osoba

U Sloveniji koronom zaraženo još 138 osoba
Foto: N.N. | U Sloveniji koronom zaraženo još 138 osoba

LJUBLJANA - U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđeno još 138 zaraženih virusom korona od 1.610 testiranih, što je gotovo kao prethodni dan, ali epidemiolozi upozoravaju da bi već sljedeće sedmice ova zemlja mogla ući u narandžastu fazu, uz porast zaraza i hospitalizacija.

Iz Ministarstvo zdravstva Slovenije navode da je u posljednja 24 časa udio pozitivnih nalaza 8,6 odsto, dok je dan ranije bilo 139 zaraženih ili 8,7 odsto.

U Sloveniji su trenutno 1.293 aktivno zaražena lica, sedmodnevni prosjek zaraženih za proteklo razdoblje je 112, a 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika i dalje raste i iznosi 61,3, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje.

U bolnicama je trenutno 28 kovid pacijenata, od kojih osam na intenzivnoj njezi.

"Broj hospitalizacija u zadnje je vrijeme stabilan, ali bi se to moglo promijeniti iduće sedmice, kad se očekuje i veći broj oboljelih kojim će biti potrebna hospitalizacija", izjavila je infektolog Bojana Beović.

Šef vladinog stručnog tima za koivd 19 Mateja Logar izjavila je za medije da su na Infektivnoj klinici u LJubljani do sada zabilježena samo tri oboljela koji su prethodno vakcinisani.

Ona kaže da je riječ o licima sa komorbiditetima ili oslabljenim imunim sistemom, zbog čega je reakcija na vakcine bila slabija. "Oni su, uprkos tome, imali mnogo blaži tok bolesti nego da nisu bili vakcinisani", dodala je Logarova.

Mediji prenose projekcije stručnjaka da bi Slovenija iz sadašnje zelene faze, u kojoj se nalazi prema kriterijima Evropskog centra za kontrolu bolesti, već seljedeće sedmice mogla ući u narandžastu, a početkom septembra i u riskantniju crvenu ako se nastave sadašnji trend i ako ne bude vakcinisano više stanovništva.

Trenutno je u Sloveniji vakcinisano 38,9 odsto građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije