Ex -Yu

U Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm

U Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm
Foto: N.N. | U Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm

BEOGRAD - Na području cijele Srbije danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog visoke temperature vazduha.

Do kraja dana očekuje se sunčano i veoma toplo vrijeme uz najvišu dnevnu temperatura od oko 37 stepeni Celzijusevih, dok će sutra biti najtopliji dan ovog ljeta sa očekivanih 38 stepeni.

Prema najavi meteorologa Nedeljka Todorovića, osvježenje stiže u drugoj polovini noći između utorka i srijede, kada se očekuju pljuskovi i grmljavina, a u srijedu i četvrtak biće relativno svježe vrijeme za avgust, sa nižom maksimalnom temperaturom vazduha za osam do deset stepeni.

Todorović je naveo da se posljednjih decenija nameće teza o klimatskim promjenama kao posljedici čovjekovog uticaja, emisije gasova sa efektom staklene bašte, prije svega ugljen-dioksidom, ali da u svijetu, pa i u Srbiji, postoje ljudi koji argumentima opovrgavaju takvu tezu.

"Mogu da kažem da je ugljen-dioksid zanemarljiv što se tiče tog uticaja na porast temeprature i njegov sadržaj zavisi, pre svega, od temperature okeana", rekao je Todorović za Radio-televiziju Srbije.

On je ukazao da je u Beogradu, koji ima najduži niz podataka od 130 godina, primijetno da se ponavljaju periodi malo toplijeg i malo svežijeg vremena u trajanju od po približno 35 godina.

"U prvoj polovini 19. veka bilo je isto toplih leta i toplih dana sa temeperaturom iznad 40 stepeni, a na primer šezedesetih, pogotovo sedamdesetih godina bio je period relativno svežih leta. Čak sedamdesetih, od tih deset godina, svega u dva dana je temperatura vazduha prelazila 35 stepeni Celzijusovih", rekao je Todorović.

On je naveo da se, ako se pogledaju prirodne zakonitosti, u naredne dvije do tri decenije najvjerovatnije očekuje blagi pad temperature, što dalje ne znači da su i to klimatske promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije