Ex -Yu

U Srbiji otvorena biračka mjesta za glasanje na referendumu

U Srbiji otvorena biračka mjesta za glasanje na referendumu
Foto: Tanjug/Jadranka Ilic | U Srbiji otvorena biračka mjesta za glasanje na referendumu

BEOGRAD - Jutros u sedam časova otvorena su biračka mjesta za glasanje na republičkom referendumu o promjeni Ustava, u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Građani će svoje pravo moći će da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mjesta, koja se zatvaraju u 20 časova.

Građani će se izjašnjavati o referendumskom pitanju - "Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?" zaokruživanjem odgovora "da" ili "ne".

Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

Akt o promjeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promjene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbijedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promjeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne mijenjaju drugi dijelovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava Srbije, Republička izborna komisija je odredila 10 glasačkih mjesta u inostranstvu.

Skupština privremenih prištinskih institucija je u subotu usvojila rezoluciju protiv organizovanja na referenduma na KiM.

Repubička izborna komisija donijela je kasno sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budućni da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mjestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Republička izborna komisija obavijestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare.

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dvije redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom poslije zatvaranja glasačkih mjesta i prebrojavanja glasova, poslije 21.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije