Ex -Yu

U Srbiju stigla supstanca za sputnjik V iz Rusije

U Srbiju stigla supstanca za sputnjik V iz Rusije
Foto: Tanjug/Arhiva | U Srbiju stigla supstanca za sputnjik V iz Rusije

BEOGRAD - U Srbiju je danas, na Institut "Torlak", dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V, saznaje Tanjug.

Avion sa supstancom, koja je stigla iz fabrike Generijum, u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, sletio je oko 14 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Ministar i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović u nedjelju je rekao da se radi o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju više od 250.000 doza komponente 1.

"Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će 'Torlak' u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina sputnjik V komponente 1 i komponente 2", naveo je Popović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, nakon proizvodnje vakcine na "Torlaku", po 18 uzoraka od svake serije, biće upućeno na ruski Institut Gamaleja gdje će se izvršiti kontrola uzoraka, a poslije toga vakcine će moći da budu puštene u promet.

Popović je naveo da će supstanca redovno pristizati u Srbiju, po dinamici koju su utvrdile srpska i ruska strana, sve do ispunjenja ugovora koji, u početnoj fazi, podrazumijeva proizvodnju četiri miliona vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije