Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U Tirani razgovarali o stanju u BiH: Svi za dogovor, a niko se ni sa kim ne slaže

U Tirani razgovarali o stanju u BiH: Svi za dogovor, a niko se ni sa kim ne slaže
Foto: Tanjug | U Tirani razgovarali o stanju u BiH: Svi za dogovor, a niko se ni sa kim ne slaže
Dragan Sladojević

TIRANA - Kada će biti formirana vlast na nivou BiH, da li će ona u NATO i kako će biti riješen status Kosova, neka su od pitanja o kojima su u Tirani govorili regionalni zvaničnici, koji ističu da je dogovor neophodan, ali je i više nego očigledno da brojnih neslaganja u njihovim stavovima i te kako ima.

U okviru, te na marginama plenarnog sastanka "Brdo-Brioni", vođeni su mnogi teški razgovori i otvorene bitne teme, a kada se podvuče crta, može se zaključiti da je malo šta dogovoreno, izuzev što je još jednom pokazana odlučnost Srbije i Srpske da zajednički brane svoje interese.

Kompletnu atmosferu možda najbolje ilustruje izjava Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je ocijenio da se ništa od "lepih snova" koji se iz Evropske unije spominju u vezi sa zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Zanimljivih situacija nije nedostajalo, pa je tako pred početak samita zabilježena i rasprava između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, a kojoj je prisustvovao i Vučić.

Vučić se pokušao informisati u vezi s napretkom kada je riječ o pregovorima u BiH, a Dodik je rekao da je barijera u usvajanju godišnjeg plana za NATO.

"Oni kažu da mi to unaprijed moramo donijeti", kazao je Dodik Vučiću pokazujući rukom na Džaferovića, a koji je stanje u regionu ocijenio složenijim nego što je bilo prije šest godina, kada je proces "Brdo-Brioni" pokrenut.

Govoreći o raspravi sa Džaferovićem, Dodik je rekao da ono što je vidljivo u BiH jeste nesposobnost BiH da formira vlast nakon izbora. Podsjetio je da je RS utvrdila svoju reprezentaciju davno, a hrvatska strana takođe.

"Bošnjaci su to razvukli na priče i danas se ne zna javno je li (Fahrudin) Radončić unutra ili nije. Evo, ja ću vam reći da jeste unutra jer Bakir Izetbegović je za mjesto ministra bezbjednosti tražio Radončića", rekao je Dodik, a koji je u obraćanju na plenarnom sastanku ponovio opredjeljenje BiH za nastavak evropskog puta.

Da BiH na tom putu ima podršku, potvrdila je i Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, koja je rekla da je lično posvećena da BiH što prije dobije kandidatski status.

"Istog stava su i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han", istakla je Mogerinijeva, dok je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da Hrvatska podržava da BiH što prije dobije kandidatski status.

Nije se u Tirani govorilo samo o BiH, već i o brojnim regionalnim temama, i to ponajviše o Kosovu, pa je tako Dodik poručio da BiH neće priznati kosovsku nezavisnost, već će, kako je rekao, podržati ono što bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine. On je ocijenio da rasprava u Tirani nije bila idilična, već realna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao i da ne treba previše pridavati pažnju protestima protiv njega i Vučića pred dolazak u Tiranu.

"Važnija priča je ovdje, ona koju smo mogli da čujemo nakon sastanka Hašima Tačija i albanskog premijera Edija Rame, a koji su govorili o ukidanju granica, gdje bi pored integracije tzv. Kosova i Albanije tražili i Preševsku dolinu. Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Dodik je, pritom, poručio kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju da prestane da spominje Republiku Srpsku i da kritički govori o njoj. Na izjavu Tačija da "neće Republiku Srpsku na Kosmetu", Dodik mu nije ostao dužan.

"Nemoj da spominješ Republiku Srpsku. Ako će ti biti lakše, evo da ti kažem - Srpska nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Kosovu, jer je Kosovo u Srbiji", rekao je Dodik Tačiju.

Upitan koliko realno dijaloga među susjedima ima, Vučić je priznao da su jučerašnji razgovori bili teški. Ali...

"Bolje da razgovaramo ovako - oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore - teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na ranije izjave Tačija, a u kojima neprestano ponavlja da tri opštine sa juga Srbije treba pripojiti Kosovu.

"Dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti, Hašime, zavisiš od nas. Neće to tako da ide. Molim te da razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću", upitao je Vučić.

Vučić je Tačiju poručio i da ne pominje Republiku Srpsku bez prijeke potrebe:

"Znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo."

Učesnici samita procesa "Brdo-Brioni" u Tirani pozvali su Evropsku uniju (EU) da razmotri proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičkog značaja.

"Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor ukupne evropske stabilnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu.

Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa.

Vjeruju u pozitivno mišljenje

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva, na sastanku sa Federikom Mogerini, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, održanom u Tirani, istakli su uvjerenje da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će status kandidata BiH za članstvo u EU biti ubrzo donesen.

Na tom sastanku, na kojem su Mogerinijevu pozvali da posjeti BiH, u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića bio je njegov izaslanik Branimir Jukić.

Dodik se sastao i sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, a istaknuto je da bi bilo dobro otvoriti ambasade u Sarajevu i Tirani. Uoči samita u Tirani, o situaciji u regionu razgovarali su Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dodik je razgovarao i sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, te obnovio poziv da posjeti BiH, što je ona i prihvatila. Naglasio je da izgradnja pelješkog mosta nije suprotna interesima BiH.

"Pitanje pelješkog mosta apsolutno nije usmjereno protiv interesa BiH", naglasila je Grabar-Kitarovićeva, obrativši se posebno Džaferoviću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije