Ex -Yu

"U Vukovaru smetaju Srbi, a ne ćirilica"

"U Vukovaru smetaju Srbi, a ne ćirilica"
Foto: N.N. | "U Vukovaru smetaju Srbi, a ne ćirilica"

ZAGREB - Istoričar Hrvoje Klasić upozorava da protivnicima ćirilice u Vukovaru ne smeta to pismo, već im smetaju oni koji to pismo koriste, odnosno Srbi.

Klasić podsjeća da bi, ako već nekome smeta ćirilica, trebalo biti dosljedan pa onda zabraniti i važna djela hrvatske književnosti i diplomatije napisana od 11. do 18. vijeka. 

"Neka sve one raskošno ukrašene molitvenike, isprave, pisma i prozna djela koja su na ćirilici napisali dalmatinski i bosanskohercegovački franjevci, dubrovački dominikanci i slavonski isusovci uzme ko god hoće", predlaže Klasić u komentaru objavljenom na portalu "Net" o nastavku jezičke diskriminacije Srba u Vukovaru. 

Možda bi, piše Klasić, trebalo zabraniti Hrvatima odlazak u šoping u Srbiju i Republiku Srpsku? 

S obzirom na to da je ćirilica "neprijateljsko pismo", zašto bi se uopšte kupovalo u prodavnicama koje imaju reklame na ćirilici, cijene izražene na ćirilici i u kojima račun dobijete na ćirilici, navodi Klasić. 

"Kome je, uostalom, normalno da umjesto kuna Hrvati koriste srpske dinare na kojima su ne samo ćirilična slova nego i prizori poput pravoslavnih manastira Gračanica i Cetinje", ističe Klasić. 

Da li bi, po toj logici, navodi ovaj istoričar, Hrvati trebalo da pristanu da rade u preduzeću koje je u vlasništvu nekog Srbina, ako će platna lista biti na latinici i ćirilici. 

Pa, i hitovi turbo-folka, koji su tako popularni u Hrvatskoj, pisani su na ćirilici, podsjeća hrvatski istoričar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije