Ex -Yu

U albanskom parlamentu poslanici bacali stolice

U albanskom parlamentu poslanici bacali stolice
Foto: Anadolija | U albanskom parlamentu poslanici bacali stolice

Današnju sjednicu Skupštine Albanije su obilježile napetosti i incidenti, nakon što su zastupnici opozicione Demokratske stranke prevrnuli stolice u sali i okupili se za govornicom kako bi opstruisali raspravu o nacrtima zakona.

Poslanici Demokratske stranke Albanije i drugi opozicioni zastupnici van poslaničkih grupa, stolicama su blokirali govornicu, a u sali su koristili i pirotehnička sredstva.

Predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola je na otvaranju sjednice istakla da je sve ovo što se dešava “sramota za albanski parlamentarizam”.

“Zaboravite da parlament nisu fotelje, nije zgrada, to je odgovornost i volja koja vam izgleda nedostaje“, rekla je Nikola, obraćajući se članovima opozicije.

Bivši premijer Albanije Sali Beriša, kojeg Skupština priznaje kao zastupnika van poslaničkih grupa zbog nedavnih sukoba u Demokratskoj stranci, naglasio je da traže obnavljanje prava opozicije da vrši svoju zakonodavnu aktivnost.

Uprkos opstrukcijama, Skupština je usvojila nekoliko nacrta zakona o kojima je planirano da se raspravlja na sjednici, uključujući izmjene zakona o državnoj advokaturi, te o ratifikaciji sporazuma između Albanije i Bugarske za socijalnu zaštitu.

Poslanici opozicione Demokratske stranke Albanije i ostali članovi opozicije van poslaničkih grupa spriječili su održavanje posljednje dvije skupštinske sjednice, onemogućivši poslanicima vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije da govore na sjednici, piše Anadolija.

“Opozicija je odlučna da ovom bitkom u parlamentu svom snagom brani svoja ustavna prava“, naveli su iz opozicije, istakavši da će početi otpor opozicije u parlamentu, za koji kažu da se pretvorio u privatnu instituciju premijera Edija Rame i predsjednice parlamenta Lindite Nikolke.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije