Ex -Yu

U jeku protesta u Ljubljani građani podijeljeni

U jeku protesta u Ljubljani građani podijeljeni
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek | U jeku protesta u Ljubljani građani podijeljeni

LJUBLJANA - Građani Ljubljane, gdje je u utorak održan protest protiv restriktivnih kovid mjera, podijeljeni su oko kovid propusnica koje je slovenačka vlada usvojila prije tri nedjelje, što je izazvalo talas demonstracija u prijestonici.

Dok jedni nezadovoljstvo zbog pooštrenih mjera iskazuju protestujući na ulicama prijestonice, gdje je sinoć policija suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante, drugi smatraju da su kovid potvrde potrebne u suzbijanju epidemije, građani motivisali da se vakcinišu, a zemlja što prije vratila normalnom životu.

Stariji građani Ljubljane, uglavnom penzioneri, za Tanjug su rekli da podržavaju to što su uvedene kovid potvrde i da su protiv protesta.

"Mislim da nije pametno protestovati. Mjere su dobre, treba ih poštovati, a rješenje je u vakcinaciji", kaže Karolina, penzionerka.

I njena sugrađanka Andrea, takođe penzionerka, smatra da protesti nikuda ne vode i da su posljedica, prije svega, akumuluranog nezadovoljstva u posljednje skoro dvije godine koliko traje pandemija.

"Vakcinisana sam, čuvam se i pridržavam mjera, to bi trebalo da čini svako, a ne da se protestuje", poručuje Andrea.

Za razliku od nje, Nataša, studentkinja Pravnog fakulteta smatra da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo i neslaganje ako je to, kaže, ispoljeno na civilizovan način.

"Najveći problem je što komunikacija vlade sa grđanima nije jasna i dolazi do nesuglasica između običnih građana i struke koja bi trebalo da mnogo više uradi za nas", kaže Nataša za Tanjug.

Ona kaže da je od uvođena kovid potvrda u Sloveniji povećan broj vakcinisanih jer su građani, kako kaže, primorani na to zbog posla, mogućnosti da prate nastavu na fakultetima i drugih razloga.

"Nama studentima je problem što moramo da se testiramo svaki drugi dan zbog predavanja i drugih aktivnosti. Uz to ja, na primjer, idem na časove vožnje, a test za fakultet ne važi i za auto-školu.

 

Zbog takvih poteškoća građani su primorani da se vakcinišu", kaže Nataša koja nije vakcinisana, a kako kaže to će učiniti ako se uvede obavezna vakcinacija.

Tomaš, vlasnik turističke agencije u Ljubljani, kaže da treba mnogo više ljudi da se vakciniše, ali smatra da način na koji to slovenačka vlada želi da postigne - nije pravi.

Za proteste, koji su sve češći otkako su 15. septembra uvedene kovid propusnice, kaže da su posljedica toga što vlada Janeza Janše, kako tvrdi, ima podršku svega 20 odsto građana.

"Nema povjerenja u vladu i onda se dešava to što se dešava. Da bismo se što prije vratili normalnom životu, zaboravili na koronu i nastavili dalje, što više nas treba da se vakciniše", kaže Tomaš za Tanjug.

Vakcinisan je, a to je, kako kaže, učinio jer su Slovenci predugo bili u karantinu i kako bi se što prije vratili normalnom životu i oporavili ekonomiju, posebno turizam, od posljedica pandemije virusa korona.

Tomaš navodi da su, dodjelom turističkih vaučera građanima donekle ublažene posljedice, prije svega, za hotele u Sloveniji, ali da su Ljubljana i tiriatičke agencije imali velike gubitke.

"U prethodnoj godini prihod od turizma iznosio je svega 1,5 odsto, dakle, pali smo skoro 98 odsto", kaže Tomaš.

Od 15. septembra građanima u Sloveniji neophodne su potvrde o potpunoj vakcinaciji ili preležanom virusu ili negativan test na korona virus za ulazak u javni prevoz, tržne centre, apoteke, restorane, a te propusnice moraju da imaju zaposleni u državnoj službi.

Građani koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili preležanom virusu mogu da urade brzi test na korona virus u mobilnim punktovima postavljenim na više lokacija u gradu.

U Sloveniji je obje doze vakcine protiv virusa korona primilo blizu 48 odsto stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije