Ex -Yu

Pratite nas na Google news

U napadu na Kule bliznakinje stradala i dvojica Srba

U napadu na Kule bliznakinje stradala i dvojica Srba
Foto: Screenshot | U napadu na Kule bliznakinje stradala i dvojica Srba
N.N.

Dok je Amerika odavala počast nedužnim žrtvama terorističkog napada od 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington, Srbi širom svijeta s pijetetom se sjećaju Vladimira Tomaševića i Bojana Kostića, dvojice mladih Beograđana, koji su tog dana poginuli u napadu na Kule bliznakinje, Svjetski trgovinski centar na Menhetnu.

Bojan Kostić se u momentu prvog udara otetog aviona na Svjetski trgovinski centar nalazio na 104. spratu u kancelarijama brokerske kompanije "Кantor Ficdžerald". Minut poslije razorne eksplozije on je telefonom pozvao svoju vjerenicu Šveđanku Suzan i ostavio joj poruku na sekretarici: "Avion je udario u zgradu, pokušaćemo da se evakuišemo".

Njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a Bojan Kostić je, sa još hiljadama nestalih u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra, proglašen mrtvim.

Bojan Kostić je rođen 1968. godine u Beogradu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Кao jedan od veoma talentovanih mladih u košarkaškoj školi "Partizana" dobio je stipendiju na Univerzitetu Ajova. Tamo je igrao košarku i školovao se, ali kad se teško povrijedio morao je da završi sportsku karijeru.

Vladimir Tomašević, koji je sa suprugom Tanjom živio u Kanadi, stigao je tog kobnog 11. septembra 2001. u Njujork da bi učestvovao na seminaru iz informacionih tehnologija. U momentu terorističkog napada Al Kaide nalazio se u prostorijama čiji je naziv bio "Prozori svijeta", na posljednjem spratu jedne od kula bliznakinja Svjetskog trgovinskog centra.

Vladimir Tomašević rođen je 25. januara 1965. na Kosovu i Metohiji. U ranom djetinjstvu, kao četvorogodišnji dječak sa roditeljima i mlađom sestrom Jelenom preselio se u Beograd, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu.

U Kanadi je radio na razvijanju softvera. Brzo je napredovao u službi i bio postavljen za potpredsjednika kompanije "Optus biznis solušn". Godinu dana nakon terorističkog napada, objavljujući  biografije nastradalih, "Njujork tajms" je 16. juna 2002. godine, za Vladimira Tomaševića napisao da je on bio čovjek koji je "uvijek znao da udijeli kompliment drugima". Sa suprugom Tanjom živio je u Torontu, volio je da se bavi tenisom i golfom.

Smatrajući da neće biti moguće pronaći posmrtne ostatke svih nastradalih, gradske vlasti Njujorka su posle terorističkog napada ponudile porodicama žrtava urne sa pepelom sa zgarišta razorenih Kula bliznakinja. Roditelji Vladimira Tomaševića su ponudu prihvatili i urnu koja je stigla iz Amerike pohranili na Topčiderskom groblju u Beogradu, a kasnije i još neki dijelovi tela. Sahrana Vladimirovih posmrtnih ostataka obavljena je 11. septembra 2008. u Beogradu.

(nasiusvetu.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije