Ex -Yu

UN: Makedonija i Grčka posvećene cilju postizanja rješenja oko imena

UN: Makedonija i Grčka posvećene cilju postizanja rješenja oko imena
Foto: Anadolija | UN: Makedonija i Grčka posvećene u cilju postizanja rješenja oko imena

BEČ - Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Metju Nimec, koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, izjavio je da su obje strane veoma posvećene u cilju postizanja rješenja.

"Obje strane djeluju veoma posvećeno kako bi se postiglo rješenje", rekao je Nimetz novinarima nakon susreta u Beču s grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom i ministrom spoljnih poslova Makedonije Nikolom Dimitrovom.

Podsjetio je da se već oko sedam mjeseci održavaju pregovori kako bi se postiglo određeno rješenje za problem s imenom između Makedonije i Grčke, napominjući kako je današnji sastanak bio veoma pozitivan i konstruktivan.

Dodao je da su ministri dviju zemalja imali priliku da ponovo razmijene mišljenja o pomenutom problemu, naglasivši da su dvije strane vodile vrlo otvorene razgovore.

"Razgovori će biti nastavljeni narednih sedmica", kratko je kazao Nimec.

Grčka smatra da je naziv "Makedonija" dio njezinog kulturnog naslijeđa i podsjeća da je to, takođe, naziv grčke pokrajine koja je bila centar drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je ostao neriješen od sticanja nezavisnosti bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije (UN) pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO ili Evropskoj uniji (EU), jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njezino članstvo zbog spora oko imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije