Ex -Yu

UN: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK

UN: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK
Foto: Facebook | UN: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVK

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Gutereš je u izvještaju o stanju na KiM, koji će se naći pred Savjetom bezbjednosti 21. oktobra, ocijenio da su pandemija virusa korona, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, dodatno uzburkale "ionako krhku političku i bezbjednosnu situaciju na Kosovu".

Gutereš je upozorio da je bezbjednosna i politička situacija dodatno uzburkana pandemijom virusa korona, političkom krizom nastalom poslije pada vlade Aljbina Kurtija i najavom optužnica za ratne zločine protiv bivših lidera takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija.

"Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija u Hagu podnijete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini", navodi se u Guteresovom izvještaju, koji obuhvata period od marta do septembra, prenosi RTS.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo je krajem juna prijedlog optužnice protiv Tačija i Veseljija, koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progone i mučenja, a tu optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Generalni sekretar UN je naveo i da je situacija na Kosovu dodatno zakomplikovana problemima koje je, naročito u poslednje vrijeme, prouzrokovala pandemila korona virusa, praćena političkom krizom koju je izazvao pad vlade Aljbina Kurtija.

Gutereš je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je "politički motivisano", a optužbe lažne.

U izvještaju se navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Kako je naveo Gutereš, Tači je podnio prijedlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ujedinjene nacije su navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primjetna nova energija usmjerena ka normalizaciji odnosa.

"Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rješenja", naveo je Gutereš i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije