Ex -Yu

UNS: Zabrinutost zbog krivične prijave protiv novinara Tanjuga

UNS: Zabrinutost zbog krivične prijave protiv novinara Tanjuga
Foto: Ilustracija | UNS: Zabrinutost zbog krivične prijave protiv novinara Tanjuga

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog podnošenja krivične prijave protiv novinara Tanjuga za koju mediji navode da ju je podnio tzv. Institut za istraživanje genocida Kanada, jer je tokom intervjua na pitanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića odgovorio da ne smatra da se dogodio gencoid u Srebrenici već da je riječ o strašnom zločinu.

U UNS-u smatraju da i sagovornik novinara ima pravo da postavi pitanje novinaru, koji može da odgovori ili ne, ali zakon mora da štiti pravo i slobodu novinara kao i ostalih građana na iznošenje mišljenja, pa i preispitivanje odluka pa bile one i sudske, saopšteno je iz UNS-a.

U tekstu se dodaje da će UNS tražiti uvid u ovu krivičnu prijavu, koja, prema saznanjima Udruženja, nije prvi slučaj pozivanja na izmijenjeni Krivični zakon BiH, a u kojoj je prijavljen novinar.

Riječ je o prijavi po izmijenjenom i dopunjenom Krivičnom zakonu BiH u koje su unesene odredbe iz nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je samo nekoliko dana uoči odlaska sa te funkcije upotrijebio takozvana bonska ovlaštenja.

Prema tim odredbama, predviđena je zabrana i sankcionisanje negiranja "genocida" u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.

Komšić je juče demonstrativno prekinuo intervju za TV Tanjug, jer je novinar odbio zahtjev Komšića da kaže da se u Srebrenici desio genocid.

Na uporno insistiranje Komšića da se u Srebrenici desio genocid, novinar Tanjuga se suprostavio i nije se saglasio sa njim.

Nakon toga Komšić je prekinuo intervju, rekavši novinaru da "dok tako razmišlja može sa nekim drugim da radi intervju", ali sa njim ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije