Ex -Yu

Ubio komšiju zbog duga

Ubio komšiju zbog duga
Foto: N.N. | Ubio komšiju zbog duga

Željko Melvan (38) od petka naveče osumnjičen je za ubistvo te je policija krenula u intenzivnu potragu za muškarcem.

U petak nešto prije ponoći u splitskoj je bolnici, 48 sati nakon sukoba i teškog ranjavanja u parkiću u samom središtu grada uz Sinjsku, preminuo Vedran Marendić (53) zvani Sarun.

 Glavni, dapače jedini osumnjičeni za zločin je upravo Melvan, koji se u srijedu predveče posvađao sa Sarunom te ga dva puta ubo, a potom pobjegao.

Prema izjavama svjedoka te obavljenim uviđajem u malom parku uz Kruševića gumno, dvojac koji se pozna godinama se posvađao.

Kako piše 24sata, informisan iz dobro obaviještenih izvora, sukob je izbio oko duga od 4.000 kuna, a osumnjičeni, koji je otac četvero djece, već je neko vrijeme pokušavao doći do tog novca.

Ubo ga dva puta

Svađa je eskalirala pa je Melvan u jednom trenutku dva puta snažno zamahnuo i ubo Marendića, jednom u bedro, no druga rana između grudnog koša i abdomena se pokazala kobnom. Melvan je nakon ranjavanja otrčao, međutim zadržao je prisebnost pa nije odbacio oružje koje nije pronađeno uviđajem.

Bili su gotovo komšije, Sarun je živio u blizini mjesta zločina, a Melvan koju stotinu metara dalje, u splitskom Getu. Navodno je palež Opel Corse rumunjskih registracija u vlasništvu rent-a-cara, koja je prije dva mjeseca izgorila na gotovo istom mjestu, zapravo povezana s tom pričom o dugu.

U policiji ispituju i tu verziju. Tada je "molotovljev koktel" uništio automobil, međutim oštećen je Sarunov Renault koji je navodno bio prava meta paljevine.

Porodična tragedija pogodila je osumnjičenog za ovaj zločin prije 12 godina. Tada je u Getu ubijen mlađi brat Željka Melvana. Usmrtio ga je hicem iz pištolja prijatelj, slučajno, dok su se u stanu zabavljali pištoljem CZ TT kalibra 7,62.

Imaju 'bogati' dosje

Obojica su poznati pravosuđu, Marendić zbog droge, dok je Melvan imao "bogatiji" dosje s krivičnim djelima s elementima nasilja, motivisanih prvenstveno imovinskom koristi.

Sarun je blagovremeno bio osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog 20 g heroina koje je, u trenutku kada su ga policajci uhitili, skrivao u stražnjici.

Melvan pak ima seriju presuda za razbojništva, teške krađe, nanošenje ozljeda... Zbog prijetnji se našao na optuženičkoj klupi, pred tada sucem Opštinskog suda Robertom Pešutićem. Iako s "bogatim" dosjeom, Melvan je dobio uslovnu kaznu.

Koju godinu kasnije taj slučaj je ponovno došao pod oko javnosti. Pešutić je uhapšen zbog primanja mita (koncem 2017. pravomoćno osuđen na 3,5 godine zatvora), a jedan od slučajeva koji mu se stavlja na teret je bio upravo ovaj Melvanov zbog prijetnji.

Od njegove tadašnje vanbračne partnerice Vesne Glavan Pešutić je uzeo 600 dolara i 2000 kuna mita.

(NN/dnevnik.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije