Ex -Yu

Ubio ženu nožem, pa je zapalio, kazna mu smanjena na osam godina

Ubio ženu nožem, pa je zapalio, kazna mu smanjena na osam godina
Ubio ženu nožem, pa je zapalio, kazna mu smanjena na osam godina

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dvije godine kaznu Miljanu Rankoviću (25) i pravosanžno ga osudio na osam godina zatvora.

Ranković je u novembru 2015. godine "u stanju bitno smanjene uračunljivosti" nožem usmrtio ženu sa kojom je živio, a potom je zapalio kako bi prikrio zločin.

U odluci koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda se navodi da je Rankoviću pored zatvorske izrečena i miera bezbiednosti, ali se ne navodi koja.

Ranković je osuđen jer je 8. novembra 2015. godine u selu kod Mladenovca usmrtio M.R tako što joj je nakon kraće verbalne rasprave nožem zadao dva uboda u grudi.

Nakon toga ju je okrenuo potrbuške i zadao joj još dva uboda u leđa, od čega je žena preminula.

Kako bi prikrio zločin Ranković je njeno tijelo i krevet na kojem je ležala polio benzinom iz flaše, zapalio ih šibicom i izazvao požar. Nakon toga je otrčao do susjedne kuće i pozvao pomoć u gašenju požara.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da se osnovano se žalbom Rankovićevog branioca ukazuje da prvostepeni sud nije cijenio sve okolnosti koje utiču na odmjeravanje kazne.

Pored pravilno utvrdenih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije cijenio mladost okrivljenog, koji je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 23 godine.

Ta koja okolnost, pored svih ostalih, kao i da mu je izrečena mjera bezbjednosti, vodi zaključku "da će se kaznom zatvora u trajanju od osam godina u odnosu na okrivljenog ostvariti svrha kažnjavanja, a posebno uticati na okrivljenog da ubuduće ne čini krivična djela".

Od olakšavajućih okolnosti za Rankovića sud je imao u vodu njegov raniji život, zatim da je krivično djelo izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, da je izrazio kajanje, da je par dana ranije izgubio oca.

Od otežavajućih okolnosti je cijenio to što je bio u bliskim odnosima sa žrtvom koju je ubio bez ikakvog povoda i da je nakon toga podmetnuo požar, nastojeći da prikrije izvršeno krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije