Ex -Yu

Udomite psa lutalicu, dobijete trećinu plate

Udomite psa lutalicu, dobijete trećinu plate
Foto: Pixnio | Udomite psa lutalicu, dobijete trećinu plate

Gradonačelnik glavnog grada samoproglašenog Kosova, Prištine, ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plate u državi ako udome psa lutalicu.

U Prištini je 4000 pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa. 

Šokantna video snimak mladića koji brutalno tuče maloga psa lutalicu osvijestila je problem i prošli mjesec podstakla protest aktivista i ljubitelja životinja. 

"Ovo nije izolovan slučaj, to se događa psima svaki dan širom Kosova", rekla je aktivistkinja za prava životinja Argjenta Dociqi. 

I mladi imaju šta reći na ovu temu:

"Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne", rekla je učenica Berta Meha, koja je s ocem bila na protestu na glavnom prištinskom trgu.

Još je dodala:

"Ako ih hranimo i ne tučemo ih, neće biti agresivni", rekla je 11-godišnjakinja za "AFP".

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegova ambiciozan program, "Dom za svakog psa", riješiti problem i promijeniti stav prema psima.

Grad će domaćinstvima plaćati 50 evra mjesečno za udomljenog psa lutalicu. 

"Držanje psa je skupo i nema svako novca", rekao je 48-godišnji arhitekta za "AFP". "Zato pomažemo porodicama koje usvoje lutalice."

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima gdje će biti vakcinisani, sterilizovani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio je deset pasa. 

"Želim učiniti nešto za njih", rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine. Volio bi ih usvojiti još deset.

"Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora", dodao je.

Grad je rekao da bi drugi trebali "slijediti Samijev primjer i svakom psu lutalici dati dom", prenosi "Slobodna Dalmacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije