Ex -Yu

Ugašeno predstavništvo Cryo-Save banke: Gdje su nestale matične ćelije?

Ugašeno predstavništvo Cryo-Save banke: Gdje su nestale matične ćelije?
Foto: N.N. | Ugašeno predstavništvo Cryo-Save banke: Gdje su nestale matične ćelije?

PODGORICA - Predstavništvo Krio sejv (Cryo-Save) banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori, preko kojeg je sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija, ugašeno je prije više od godinu dana, navodi podgorička “Pobjeda”.

Firma “Monte-cel” koja je zastupala švajcarsku Krio-sejv banku u Crnoj Gori ugašena je u julu ove godine, a više korisnika usluga pokušava da sazna šta se dešava sa matičnim ćelijama koje su dali na čuvanje i za to izdvojili priličnu sumu novca.

Jedna Podgoričanka, koja je prije dvije godine sačuvala matične ćelije, za ovu uslugu izdvojila je 2.300 evra, posumnjala je da nešto nije u redu nakon što nije dobila odgovor na više mejlova koje je slala i poslije neuspješnih poziva na brojeve koji su sada nepostojeći.

Ona je ispričala da je krenula u prostorije predstavništva u Podgorici, ali se ispostavilo da njihovih kancelarija više nema, te smatra da neko treba da snosi odgovornost, jer je većina ljekara davala preporuke za uzimanje matičnih ćelija upravo za kompaniju “Krio sejv”.

“Zanima me kome dalje da se obratimo, ko je odgovoran prema roditeljima za sve što se u međuvremenu desilo sa firmom”, rekla je Podgoričanka, te dodala da je pitanje i da li su uzete ćelije uopšte i sačuvane u njihovoj banci u Belgiji i Švajcarskoj.

Druga majka, koja je sačuvala matične ćelije i za tu uslugu platila 1.880 evra, prije dvadesetak dana saznala je da u Podgorici više ne postoji predstavništvo Krio sejv banke.

“Ispostaviće se da je ovo bila klasična pljačka. Matične ćelije smo sačuvali na period od 18 godina, a ja u ovom trenutku osjećam strah da u narednih pola godine nemam kome da se obratim u slučaju da mi, ne daj Bože, zatrebaju”, rekla je žena.

Ona, za razliku od prethodne sagovornice, ima i sertifikat u kojem je, između ostalog navedena i šifra pod kojom su zavedene matične ćelije njene bebe.

Matičnim ćelijama iz pupčane vrce bebe navodno može da se liječi više od 80 oboljenja, među kojima su leukemija, dijabetes, neuroblastom, oštećenje srca, autoimuni poremećaji. One se u prosjeku čuvaju od 20 do 35 godina.

Eksperti iz te oblasti smatraju da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba bespotrebno bacanje novca, jer u svijetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora gdje je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplantacija godišnje veći od 90 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije