Ex -Yu

Ugledni slovenački dokotor eutanazirao sedam pacijenata i ostao bez licence

Ugledni slovenački dokotor eutanazirao sedam pacijenata i ostao bez licence
Ugledni slovenački dokotor eutanazirao sedam pacijenata i ostao bez licence

LJUBLJANA - Slovenački neurolog Ivan Radan, optužen za seriju eutanazija na ljubljanskom kliničkom centru (UKC), sam je vratio licencu za rad, pa mu je sada i službeno trajno zabranjeno samostalno obavljanje doktorskog poziva, potvrdila je slovenačka ljekarska komora.

Radan je u maju ove godine uhapšen, a osumnjičen je za 24 kaznena djela za vrijeme dok je kao neurolog radio kao ljekar u uglednoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Sumnjiči se za sedam ubistava, kako je kvalifikovan čin "skraćivanja muka" umirućim pacijentima kojima je davao mješavinu kalija i morfija, ali i za ilegalno fotografisanje umirućih, omogućavanje uživanja droga, zlopotrebu službenog položaja i krivotvorenje dokumenata.

Radanu se od maja svakog mjeseca produžava istražni zatvor za mjesec dana. Još nije poznato kada će suđenje za prvi slučaj nedopuštene eutanazije doktoru iz Slovenije započeti, a on se u međuvremenu nalazi na forenzičnom odjelu zatvora u Mariboru zbog pokušaja samoubistva u zatvorskoj ćeliji malo nakon hapšenja.

41-godišnji doktor iz Ljubljane, specijalizovan za liječenje najtežih bolesnika u intenzivnoj terapiji kolegama se navodno godinama tužio na loše radne uslove i organizaciju rada na odjelu. Nakon što je afera izbila u javnost, sva je sumnjičenja za usmrćivanje pacijenata negirao. Tvrdio je da je samo u jednom slučaju neizlječivo bolesnom pacijentu fingirao davanje smrtonosne infuzije, i to kao "provokaciju" kako bi odgovorni u bolnici shvatili da stanje na odjelu treba popraviti.

Radanovi nekadašnji kolege tvrde da je inače bio vrlo predan svom poslu i da je nekad bio najnadareniji student medicine iz svoje generacije, ali da je duže vremena zbog opterećenosti dežurstvima bio pod stresom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije