Ex -Yu

Uhapšeni bivši saradnik ministarke, te bivši dekan i profesor

Uhapšeni bivši saradnik ministarke, te bivši dekan i profesor
Foto: Pixabay/Ilustracija | Uhapšeni bivši saradnik ministarke, te bivši dekan i profesor

ZAGREB - Na zahtjev Ureda evropskog javnog tužioca (EPPO) danas je uhapšen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen, hrvatske ministarke kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Trupković je bliski saradnik Nine Obuljen, navodi Index.

Danas su uhapšeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage.

Kako navode evropski tužioci, dekan i profesor s Geodezije su bliskom saradniku Nine Obuljen dali mito od 39.000 evra i pametni sat Apple Watch.

Nina Obuljen se tim povodom obratila javnosti.

"Teško mi je vjerovati da je jedan od naših kolega sudjelovao u tako nečem. Ni premijer ni ja nismo sporili treba li ovo istražiti ili ne, ali smo upozoravali netočnu tvrdnju da se ovdje radi o europskim sredstvima", rekla je Obuljenova tim povodm I dodala:

“Priopćenje je potpuno jasno, kaže da smo ministatrstvo i ja kao čelna osoba uočili i spriječili prevaru".

Inače, još je u novembru prošlew godine EPPO je naložio akciju pretresa, a trojac je već ranije bio uhapšen pa pušten iz zatvora. Ured je ranije tvrdio kako je ukupna šteta bila oko 2 miliona evra, od čega je 1,7 miliona stiglo iz EU. Iako su ranije iz Vlade tvrdili kako novac za projekt nije iz evropskih fondova, EPPO tvrdi kako je dio, zbog ''loše obavljenog posla'', bio financiran evropskim novcem, prenosi Večernji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije