Ex -Yu

Uhapšeni i policijski službenici u Srbiji zbog krijumčarenja migranata

Uhapšeni i policijski službenici u Srbiji zbog krijumčarenja migranata
Foto: Ilustracija/Arhiva | Uhapšeni i policijski službenici u Srbiji zbog krijumčarenja migranata

​BEOGRAD - Policija je uhapsila 16 pripadnika dvije organizovane kriminalne grupe, osumnnjičene da su preko teritorije Srbije prokrijumčarile više od 100 iregularnih migranata iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša.

Pretresom prostorija uhapšenih nađeno je i privremeno oduzeto oružje, kao i municija, novac, telefoni i automobili, a u akciji je, kako se navodi u saopštenju, uhapšeno i nekoliko policijskih službenika.

Osumnjičeni su uhapšeni nakon višemjesečne međunarodne istrage na području Vršca, Pančeva i Beograda, a akcija je sprovedena u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole i Upravom granične policije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i beogradskim Višim javnim tužilaštvom.

Osumnjičeni se terete da su od aprila do septembra omogućili nedozvoljen tranzit preko Srbije i smeštaj na teritoriji Vršca za više od 100 iregularnih migranata.

Sumnja se da su ih potom ilegalno prebacivali u Rumuniju, u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

Pripadnici prve organizovane kriminalne grupe koju je, kako se sumnja, predvodio Avganistanac I. S. (22), sumnjiče se da su na teritoriji Vršca i Bele Crkve za novac organizovali prihvat 50 iregularnih migranata, a zatim i njihov nedozvoljen prelaz granice.

Zbog sumnje da su učinili krivično djelo nedozvoljen prelaz granice i krijumčarenje ljudi, pored I. S, uhašeni su osumnjičeni članovi ove kriminalne grupe srpski državljani M. V. (60), P. M. (35), J. S. (65), B.D. (44), Ć. Ž. (53) V. D. (55), kao i policijski službenik K. D. (42).

Sumnja se da su migrante iz napuštene fabrike u Vršačkim ritovima prevozili u neposrednu blizinu sa Rumunijom nakon čega su je prelazili pješice uz pomoć vodiča, zaobilazeći graničnu kontrolu.

Osumnjičeni policijski službenik tereti se da je pripadnicima organizovane kriminalne grupe javljao gdje se nalaze policijske patrole.

U drugoj organizovanoj kriminalnoj grupi uhapšeni su organizator P.P. (38) kao i članovi D.S. (45), O.I. (48), D.P. (50), T.J. (48), Z.B. (49), R.B. (53) i R.K. (55).

Oni su više od 50 migranata koji su došli u Vršac, smjestili za odgovarajuću novčanu naknadu u objekte i prevozili ih do Kuštilja i Bele Crkve, nakon čega su pješice ilegalno ulazili u Ruminiju.

Prilikom pretresa stanova pripadnika te dvije organizovane kriminalne grupe, kod osumnjičenih M. V, P. P. i V. D. pronađeno je i privremeno oduzeto pet pištolja, od čega su četiri u ilegalnom posjedu, pa će protiv njih biti podnijete krivične prijave.

Takođe, u akciji je privremeno oduzet 91 komad municije, 105.000 dinara, 24.285 evra, 23 telefona, sedam automobila, kao i dokumentacija u vezi sa pripremom izvršenja krivičnog djela za koja se terete.

U sklopu akcije uhapšena su i četiri policijska službenika i to R.G. (1983) i M.S. (1983) koji se terete za primanje mita, A. R. (40) koji je osumnjičen za trgovinu uticajem i M. Š. (38), koga terete za zloupotrebu službenog položaja.

Uhapšeni su i građani osumnjičeni za davanje mita M. Š. (26) iz Vršca i ruminski državljani R. G. (53), M. D. P. (52) i J. G. (34).

Kako se sumnja, policijski službenici su primali mito od M.Š, R.G, M.D.P. i J.G. i fingirajući njihovu dokumentaciju u vezi sa ulascima i izlascima iz zemlje, prikazivali njihov boravak kao legalan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije