Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Uhapšenom Srbinu određeno policijsko zadržavanje od 48 časova

Uhapšenom Srbinu određeno policijsko zadržavanje od 48 časova
Foto: Tanjug arhiva | Uhapšenom Srbinu određeno policijsko zadržavanje od 48 časova
Srna

PRIŠTINA - Goranu Stanišiću, raseljenom Srbinu iz sela Slovinje kod Lipljana, koji je uhapšen zbog navodnog ratnog zločina, određeno je policijsko zadržavanje u trajanje od 48 časova, rekao je Srni njegov advokat Miro Delević.

"U narednih 48 časova biće održana sednica Sudskog veća Posebnog suda na kojoj će biti razmotren zahtev Specijalnog tužioca da Stanišiću bude određen jednomesečni pritvor", naveo je Delević.

Delević je izrazio bojazan da će Stanišiću biti određen jednomjesečni pritvor, ali će više detalja moći da iznese nakon što dobije pisane ili usmene odgovore na pitanje zašto je uhapšen.

On je podsjetio da je Stanišić, privremeno nastanjen u Mladenovcu, uhapšen na juče na administartivnom prelazu Jarinje na putu Raška-Leposavić kada je s bolesnom majkom krenuo da posjeti sestru, koja živi u selu Gornja Gušterica kod Lipljana.

Srpski nacionalni forum (SNF) ocijenio je da je hapšenje Stanišića poruka Srbima da nisu dobrodošli.

SNF je ukazao na nedopustiv pritisak na Srbe koji se ogleda u permanentnoj prijetnji hapšenjima na administrativnim prelazima, pod izgovorom da su 1999. godine činili ratne zločine.

Iz SNF-a podsjećaju da je Zoran Đokić iz Peći, uhapšen 2. februara 2019. godine, mjesecima alarmirao srpsku i svjetsku javnost da njegovo hapšenje nije izdvojen slučaj već da se radi o izazivanju straha za bezbjednost svih Srba sa Kosmeta, naročito protjeranih, jer se tako želi spriječiti njihov povratak.

Iz SNF-a su upitali vlasti u Srbiji šta namjeravaju da urade povodom ovog hapšenja, a kosovske vlasti da li floskulom o multietničkom i multikulturalnom društvu samo zamazuju oči međunarodnoj zajednici ili imaju snage da takvo društvo grade.

"Potrebna je ozbiljna i hitna diplomatska akcija, kako u Savjetu bezbjednosti UN i u EU, tako i kod velikih sila koje su garantovale slobodno i multietničko društvo na Kosovu i Metohiji", smatraju u SNF-u.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije