Ex -Yu

Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić

Ukinuta odluka koja je sprečavala izručenje braće Mamić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL | Ukinuta odluka koje je sprječavala izručenje braće Mamić
N.N.

Borba za izručenjem braće Mamić još nije gotova. Naime, Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku sudiji istrage da se protiv Zdravka i Zorana Mamića, koji je protiv njih u odsustvu odbio odrediti istražni zatvor.

Kao što je poznato, određivanje tog istražnog zatvora protiv braće nužan je preduslov za raspisivanje nove potjernice te za traženjem izručenja u skladu sa odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH koji je stupio na snagu 2014. godine.

Sudija istrage u odnosu na braću Mamić moraće donijeti novu odluku. Ovoga puta, bolje obrazloženu.

U odnosu na ostale okrivljene Vannraspravno vijeće je potvrdilo odluku sudije istrage, što znači da sudija Darko Krušlin ostaje na slobodi, dok iza rešetaka ostaju njegov kolega Zvonko Vekić, te osječki preduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni sudija Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, a vezan je uz njegovu funkciju, nije se ni žalio budući da u trenutku kad rješenje o istražnom zatvoru postane pravosnažno, a što se upravo dogodilo, protiv njega se pokreće disciplinski postupak te se on udaljava sa funkcije.

Stoga više nema razloga za istražni zatvor pa će biti pušten.

(Jutarnji.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije