Ex -Yu

Umrla Ankica Lepej, zviždačica koja je razotkrila Tuđmana

Umrla Ankica Lepej, zviždačica koja je razotkrila Tuđmana
Foto: Patrik Macek/Pixsell | Umrla Ankica Lepej, zviždačica koja je razotkrila Tuđmana

Umrla je poznata zviždačica Ankica Lepej, objavila je Sanja Sarnavka na Facebooku.

"Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga", napisala je Sarnavka.

Upravo je Ankica Lepej otkrila da supruga prvog hrvatskog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, Ankica Tuđman, u Zagrebačkoj banci ima 210.000 maraka i gotovo 16 hiljada dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost za to je saznala 17. oktobra 1998. u priči koju je objavio Jutarnji list.

Podsjetimo, krajem septembra 1998. predsjednik Tuđman je, u skladu sa Zakonom o obvezama i pravima državnih službenika, objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje porodičnu kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari lični automobil iz 1990. godine.

Za njegovu suprugu Ankicu bilo je navedeno da posjeduje lični automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u preduzećima.

Bankovni računi koje je A. Lepej predočila Jutarnjem listu pokazivali su, pak, nešto posve drugo: da je samo 24. marta te godine predsjednikova supruga oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije