Ex -Yu

Umro Josip Manolić u 105. godini

Umro Josip Manolić u 105. godini
Foto: PIXSELL | Umro Josip Manulić u 105. godini

ZAGREB - Bivši predsjednik hrvatske Vlade i najpoznatiji hrvatski špijun Josip Manolić preminuo u 105. godini života, objavio je Nacional.

Manolić je u javnosti, kako piše Nacional, smatran kontroverznom ličnošću s obzirom na to da mu se predbacuje njegovo djelovanje u UDBA, među kojima se ponajviše ističu optužbe u kojem se njega krivi za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca.

S druge strane, on je bio među ključnim akterima u razdoblju kad se stvarala hrvatska država, a u kasnijim godinama života postao je dio meme kulture mlađih generacija kao posljednji pripadnik generacije političara koji su stvarali noviju istoriju Hrvatske.

Manolić je bio partizanski borac u Drugom svjetskom ratu, hrvatski obavještajac i bivši visokopozicionirani pripadnik UDBA, te prvi predsjednik Vlade u nezavisnoj Hrvatskoj i prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora. Jedan je od osnivača Hrvatske demokratske zajednice.

Bio je jedan od vodećih hrvatskih političara u vrijeme režima Franje Tuđmana.

Rođen je 22. marta 1920. u Kalinovcu kod Đurđevca. Imao je brata i dvije sestre, a otac mu je umro kad je imao šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije