Ex -Yu

Upaljen crveni alarm za velik dio hrvatske obale: "Budite pripravni"

Upaljen crveni alarm za velik dio hrvatske obale: "Budite pripravni"
Foto: Nataša Martić/Ilustracija | Upaljen crveni alarm za velik dio hrvatske obale: "Budite pripravni"

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) su zbog bure izdali za sutra crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije te narandžasto upozorenje za kninsku i splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, srednju i južnu Dalmaciju.

"Moguć prekid snabdijevanja strujom"

Na području zapadne obale Istre, sjeverne i južne Dalmacije te kninske i splitske regije očekuje se jak jugo i istočni vjetar prijepodne u okretanju na buru i jačanju s najjačim udarima vjetra 90-130 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid saobraćaja i prekid snabdijevanja električnom energijom. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim talasima, koji su se već generisali ili će se tek generisati", navodi DHMZ, prenosi Index.hr.

"Preduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za ličnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid saobraćaja i prekid snabdijevanja energijom. Vrijeme će biti vrlo opasno i podrazumijeva visok nivo opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebno pomorcima", navodi DHMZ.

Takođe navode da će biti prisutan i značajan rizik od štete za obalsku infrastrukturu.

U Dalmaciji jaka do olujna bura

Na području sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jaka do olujna bura s najjačim udarima vjetra 65-130 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije