Ex -Yu

Uskoro nove lične karte u Hrvatskoj, šta se mijenja

Uskoro nove lične karte u Hrvatskoj, šta se mijenja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL | Uskoro nove lične karte u Hrvatskoj, šta se mijenja

ZAGREB - Hrvatski sabor izmijenio je u decembru Zakon o ličnoj karti, a Ministarstvo unutrašnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji ličnih karata organizacijskim, tehničkim i bezbjednosnim mjerama u postupku izdavanja.

Novi Zakon na snagu stupa 2. avgusta, a donosi brojne promjene kod ličnih karata.

Nove lične karte će uz novi izgled sadržavati i biometrijske identifikatore nosilaca, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju.

Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravougaoniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina. Propisano je i da je rok za postepno ukidanje ličnih karata koje ne udovoljavaju novim kriterijumima deset godina.

Lične karte će vrijediti pet godina, a ona koja je izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijediće 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje ličnih karata koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obaveza povlačenja iz upotrebe karata bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne bezbjednosne standarde.

Omogućiće se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu ličnu kartu svog djeteta te se propisuje obveza ishođenja lične karte osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Na poleđini lične karte, kako stoji u Pravilniku, nalaziće se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova lična moći koristiti umjesto zdravstvene knjižice.

Nove lične karte građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti pasoš i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Stvaraju se i tehnički preduslovii za korištenje elektronskih funkcionalnosti lične karte i na drugim uređajima (mobitelnim telefonima i tabletima), a ne samo na računarima.

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobilnim telefonima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu ličnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu kartu i to kroz tri koraka:

1. Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke

2. Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela lične karte

3. Aktivacija elektronskog dijela i promjena inicijalnog PIN-a.

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije