Ex -Yu

Uskoro olakšanim putem do crnogorskog primorja

Uskoro olakšanim putem do crnogorskog primorja
Foto: Printscreen/YouTube | Uskoro olakšanim putem do crnogorskog primorja
N.N.

Svi koji putuju u Crnu Goru obradovaće vijest da je počelo asfaltiranje dionice kod mosta Moračica što će vozačima omogućiti da zaobiđu kanjon Morače.

Rok za završetak dionice auto-puta Bar-Boljare je kraj godine, kažu nadležni.

Završetkom ove dionice, već od sljedeće godine turisti će moći da izbjegnu kanjon Morače.

Asfaltira se u tri sloja debljine sedam plus sedam plus četiri centimetra i radi se od polimer modifikovanog bitumena, prenosi RTS.

Prema posljednjim podacima, završeno je oko 93 odsto radova na toj trasi i trebalo bi da konačno bude puštena u rad krajem ove godine.

"Jeste grandiozan objekat, ali uz primenu savremene tehnologije došli smo do kraja posla, izuzetno teškog posla", kaže Duško Ronović, glavni inženjer mosta.

Ugrađeno je 950 tona asfalta. Time se radovi na prioritetnoj dionici auto-puta od Smokovca kod Podgorice do Mateševa kod Kolašina ubrzano privode kraju.

Prvobitni rok za završetak radova je 2019, a nekoliko je puta odlagan, posljednji put zbog pandemije izazvane virusom korona.

"Bemaks je na ovoj deonici puta izveo sedam mostova ukupne dužine 1,85 kilometara. Most Mrke, Đurovićev laz, Ratkov laz, Lutovo, Sulovara, Krkor i Preljubovca i dva nadvožnjaka to su Kiselica i Belev Brijeg", navodi Veljko Kovačević iz "Bemaksa".

Glavna dionica auto-puta Bar-Boljare u dužini od 41 kilometra trebalo bi da bude završena do 30. novembra ove godine, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo kapitanih investicija.

Prioritetnu dionicu od Smokovca, kod Podgorice, do Mateševa, na sjeveru države, gradi kompanija CRBC iz Kine. Cijena gradnje je 809 miliona dolara, za šta je Crna Gora podigla kredit kod kineske Eksim banke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije