Ex -Yu

Ustaše se postrojavaju u Splitu

Ustaše se postrojavaju u Splitu
Foto: Screenshot | Ustaše se postrojavaju u Splitu

SPLIT - Pripadnici HOS-a će danas, na dan osnivanja takozvane Nezavisne Države Hrvatske, postrojiti se u Splitu ispred spomenika u naselju Split 3.

Riječ je o proslavljanju godišnjice osnivanja IX. bojne Rafael vitez Boban koja je na isti dan kao godišnjica osnivanja NDH.

Skup je počeo intoniranjem himne i pozdravom "Hvaljen Isus i Marija" nakon čega su HOS-ovci položili vijence na spomeniku poginulim pripadnicima, javlja Index.hr.

Prošle godine su ustaše u Splitu uzvikivali "Za dom spremni" zbog čega je policija najavila istragu.

Skandal je prije tri godine izazvao tadašnji gradonačelnik Splita  Ivo Baldasar koji se pojavio na godišnjici HOS-a, a prema njegovim riječima to je htio i prošle godine, ali su ga spriječile obaveze.

Pod zaštitom njemačkih okupatora u Zagrebu u Drugom svjetskom ratu je 10 aprila 1941. godine proglašena ustaška tvorevina Nezavisna Država Hrvatska fašističkog teroriste Ante Pavelića. Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Jevrejima i Romima. Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba, pravoslavni Srbi su s blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Jevrejima i Romima bili su masovni pokolji. Samo u Jasenovcu je usmrćeno 700.000 ljudi. Ta najveća "fabrika smrti" u Drugom svjetskom ratu na Balkanu je "punom parom" radila od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije