Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ustavni sud Hrvatske: Veća prava vukovarskim Srbima

Ustavni sud Hrvatske: Veća prava vukovarskim Srbima
Foto: Arhivska fotografija | Ustavni sud Hrvatske: Veća prava vukovarskim Srbima
Tanjug

VUKOVAR - Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović izjavio je danas da je Ustavni sud zabrinut zato što Gradsko vijeće u Vukovaru nije donijelo odluke o pravima pripadnika srpske nacionalne manjine i da je zbog toga naredio da u oktobru postupi po sopstvenom statutu i zakonu i donese odluke, kao i da o tome obavijeste sud.

Šeparović je rekao da će odlukom Ustavnog suda vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na upotrebu jezika i pisma.

On je naglasio da su neki članovi statuta Grada sada ukinuti, uključujući odredbu koja se odnosi na prava srpskih odbornika u Gradskom vijeću i dodao da će materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici morati da im se obezbjeđuju i na usmeni, a ne samo pisani zahtjev.

Šeparović se osvrnuo i na nekoliko slučajeva koje je nazvao "medijskim predmetima", a koji se odnose na pravo na slobodu izražavanja.

"Sloboda izražavanja može biti ograničena samo ako je to nužno u demokratskom društvu, a što moraju da utvrde sudovi u pojedinačnim slučajevima", rekao je on.

"U novembru moraju da vide koja se od individualnih i kolektivnih prava mogu proširiti i o tome moraju da donesu odluku. Ako Ustavni sud bude smatrao da ta odluka nije u skladu sa Ustavnim zakonom, zadržava mogućnost da je ukine", naveo je Šeparović, obrazlažući odluku Suda.

Predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća Tomislav Šota iz HDZ smatra da prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ničim ugrožena i da pripadnici te manjinske zajednice ostvaruju sva ustavnom, zakonima i Statutom Grada Vukovara zagarantovana prava.

Šota kaže da se odbornicima srpske nacionalne manjine već dve godine akti za sjednice Gradskog veća dostavljaju na ćiriličnom pismu, na zahtjev odbornika.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, član SDSS, ocijenio je odluku Ustavnog suda "kozmetičkom i bez suštine" rekavši da se prava pripadnika srpske zajednice u Vukovaru ne primjenjuju u mnogim slučajevima.

"Još postoje otvorena pitanja građana srpske nacionalnosti nestalih u ratu, pitanje dvojezičnih tabli još nije riješeno, a postoji i niz drugih primera zbog kojih se osjećamo kao građani drugog reda", rekao je Milaković.

Gradska organizacija Samostalne Demokratske Srpske Stranke (SDSS) Vukovara pozdravila je odluku Ustavnog suda, koja se odnosni se na ostvarenje prava srpske nacionalne manjine u tom gradu, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će odbornici SDSS pružiti maksimalnu podršku državnim i gradskim institucijama kako bi u Vukovaru konačno i praktično zaživjela primjena niza manjinskih zakona, čime bi se podigao kvalitet života ne samo manjinskih zajednica, već i svih građana Vukovara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije