Ex -Yu

VMRO/DPMNE:Sakrivaju se tragovi koji vode do Zaeva u "Reketu"

VMRO/DPMNE:Sakrivaju se tragovi koji vode do Zaeva u "Reketu"
Foto: N.N. | VMRO/DPMNE:Sakrivaju se tragovi koji vode do Zaeva u "Reketu"

SKOPLJE - Najveća opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE komentarišući hapšenje šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve u slučaju "Reket" saopštila je da institucije sistema pokušavaju da sakriju tragove koji vode do premijera Zorana Zaeva, prenosi portal a1on.

"Zakon očito ne važi niti Zoki Poki, niti za Kiki, Friki i Šeki, niti za Kostadinova i ostalih umiješanih u milionskim pronevjerama i zloupotrebama Katice Janeve i nevladine organizacije Bojana Jovanovskog, Bokija 13“, ističu iz VMRO-DPMNE. 

Kako oni smatraju, odloženo hapšenje Janeve predstavlja samo izlazni plan za izbjegavanje odgovornosti Zorana Zaeva. 

"Zaev je premijer Republike Makedonije, pod čijom direktnom ingerencijom se nalaze sve bezbjednosno-finansijske istraživačke službe, oni su morali da znaju za ovaj milionski reket uziman od desetak biznismena koji je trajao godinama“, objašnjava VMRO-DPMNE. 

Prema njihovom saopštenju, institucije sistema su tolerisale Janevu i njenih izvršitelja Bokija 13 i Zorana Milevskog, te smatraju da to ukazuje samo na jedno, odnosno da je reket sprovođen u koristi Zaeva. 

VMRO-DPMNE smatra i da je potrebno hitno proširenje istrage ka Zaevu.

"Vladavina prava će postojati samo kada Zaev i njegovi saradnici budu odgovarali za kriminal“, navodi se u partijskom saopštenju. 

EK za sada ne želi da komentariše "Reket" i hapšenje Janeve

Evropska komisija za sada je uzdržana i ne komentariše slučaj "Reket" u Sjevernoj Makedoniji, nakon jučerašnje odluke o pritvoru šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve, poručila je pres služba EK za makedonsku novinsku agenciju MIA.

Ipak, Evropska komisija naglašava da od makedonske vlasti očekuje temeljnu istragu.

"Ne komentarišemo istrage u toku. EU podsjeća da je važno da se nastavi borba sa kriminalom na visokom nivou i da se uspostavi pravna odgovornost za bilo kakav kriminal", navodi se u odgovoru Evropske komisije za MIA.

Izvori u Evropskoj komisiji, koja je odigrala značajnu ulogu u kreiranju Specijalnog tužilaštva u Sjevernoj Makedoniji tokom pregovora u Pržinu, kažu da pažljivo prate događaje u toj zemlji oko slučaja "Reket" i da za sada nemaju jasnu sliku o tome šta se tačno događa.

"Situacija je veoma kompleksna i čekamo da dobijemo jasniju sliku i više informacija kako bismo mogli eventualno da komentarišemo", kažu diplomate u Briselu.

Rad specijalnog tužilaštva, borba protiv korupcije i organizovani kriminal su među ključnim uslovima za dobijanje datuma za pregovore sa EU, datum koji je za Sjevernu Makedoniju do sada dva puta bio odlagan.

U Briselu, kako navodi MIA, niko ne želi da komentariše da li će se i kako odraziti posljednja dešavanja na odluku o dobijanju datuma za pregovore, ali procene su da ukoliko vlast i opozicija u Sjevernoj Makedoniji pokažu odlučnost u borbi protiv korupcije i pronađu trajno i uzajamno rješenje, datum je i dalje dostižan za tu zemlju u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije