Ex -Yu

Vakcine uzrokovale teška oboljenja?

Vakcine uzrokovale teška oboljenja?
Vakcine uzrokovale teška oboljenja?

ZAGREB - Sve je veći broj pacijenata u Hrvatskoj za koje se sumnja da su nakon vakcinacije protiv gripa oboljeli od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Žilijan-Bareov sindrom.

Do sada su bila poznata četiri slučaja za koje se sumnjalo da su oboljela nakon vakcinacije, ali su se u međuvremena pojavila dva nova koja se obrađuju.

Preminula je jedna osoba za koju se sumnjalo da je oboljela nakon vakcinacije protiv gripa, jedna je sedmicama bila u komi, dok su preostali sumnjivi pacijenti ostali invalidi.

S obzirom da se radi o visokom broju oboljelih, cijeli slučaj prijavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, javili su hrvatski mediji.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) potvrdila je da se trenutno ispituje šest sumnjivih slučaja, a jedan je proslijeđen i Srbiji.

Mediji u Srbiji ranije su pisali da je vakcina za svinjski grip nabavljena preko Hrvatske, a navodno se tadašnji hrvatski ministar zdravstva o tome javno pohvalio.

HALMED je formirao stručni tim koji će obaviti potpunu obradu i evaluaciju navedenih sumnji na nuspojave vakcine.

Iz HALMED-a napominju da je riječ o zahtjevnom i opsežnom postupku i da se rezultati mogu očekivati prije sljedeće sezone vakcinacije.

Svi potencijalno sumnjivi slučajevi kao posljedicu imali su otežano kretanje, a jedna osoba je preminula. Slučaj preminule pacijentkinje, koja je vakcinu primila u Srbiji, proslijeđen je srpskoj Agenciji za lijekove na daljnje postupanje.

Posebno su sporne dvije sezone vakcinacije protiv gripa kada je nabavku vodio tadašnji hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Za nabavku je potrošeno više od 70 miliona kuna (9,33 miliona evra), dok su mediji upozoravali da je vakcina na brzinu izašla iz laboratorija i da nije dovoljno provjerena njena efikasnost i moguće nuspojave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije