Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Varheji: Radićemo na ubrzanju EU puta Srbije i regiona

Varheji: Radićemo na ubrzanju EU puta Srbije i regiona
Foto: N.N. | Varheji: Radićemo na ubrzanju EU puta Srbije i regiona
Tanjug

BRISEL - Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

''Zadovoljan sam što smo uspjeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomjeriti zemlju na putu ulaska u punoravno članstvo EU'', izjavio je Varheji.

On je nakon Međuvladine konfrencije EU - Srbija naglasio da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu Komisiju koja je, kako je ocijenio, potpuno posvećana EU perspektivi cijelog Zapadnog Balkana.

''Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanja Zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije'', kazao je Varheji.

Komesar za proširenje je ocijenio da otvarnje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji.

''Vidjeli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbjednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje'', naveo je Varheji.

On je dodao da je slobodan protok kapitala jedno od ćetiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica.

Varheji je dodao da je slobodan protok kapital i preduslov za direktne strane investicije u Zemlji.

''Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sljedeće godine otvori nova poglavlja'', zaključio je komesar.

Varheji je dodao da je vazno da Srbija nastvi reformsku agendu i da kao ''lider u pregovorima'' treba da bude i primjer zemljama regiona.

Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da ''ubrza i obezbijedi bolju dinamiku'' procesu pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije.

Varheji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći sa predlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma: kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

POVEZANA VIJEST: Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije