Ex -Yu

Vašington savjetuje oprez u vezi sa formiranjem "vojske Kosova"

Vašington savjetuje oprez u vezi sa formiranjem "vojske Kosova"
Foto: Ilustracija | Vašington savjetuje oprez u vezi sa formiranjem "vojske Kosova"

PRIŠTINA - SAD su oduvijek podržavale, kako navode iz ambasade ove zemlje u Prištini, "suvereno pravo" Kosova na vojsku, ali su u ovom trenutku fokusirane na napredak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U saopštenju američke Ambasade, povodom odluke Vlade Kosova da Skupštini proslijedi set zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u "vojsku Kosova", ističe se da su SAD oduvijek savjetovale "na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa NATO saveznicima po ovom važnom pitanju".

"SAD su oduvijek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Iz Ambasade navode da nisu bili konsultovani o tome kada će odluka biti donesena, te će zbog toga morati da analiziraju nacrte zakona kako bi "razumjeli svrhu i efekat tih zakona".

U Ambasadi SAD kažu da su posljednjih sedmica fokusirali napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

"I dalje vjerujemo da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti", poručili su iz Ambasade SAD.

Vlada Kosova usvojila je danas tri prijedloga zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije