Ex -Yu

Velebit: Veliki rizik od konflikta na Kosovu

Velebit: Veliki rizik od konflikta na Kosovu
Foto: IKS | Velebit: Veliki rizik od konflikta na Kosovu

BEOGRAD - Politikolog Vuk Velebit izjavio je da je u ovom trenutku ključno reagovanje međunarodne zajednice zato što je rizik od nekog ozbiljnijeg konflikta na Kosovu i Metohiji, sada veći nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko godina.

"Mislim da je međunarodna zajednica trebalo da reaguje ozbiljnije i pre ovoga jer možda ne bismo došli u situaciju da tenzije toliko porastu da se dešava sve ovo što je bilo u selu Banjska", rekao je on za Tanjug i dodao da je atmosfera koju kreira premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, poruka da Srbi nisu dobrodošli na KiM.

Komentarišući to što premijeri Albanije i Hrvatske, Edi Rama i Andrej Plenković, od Birsela traže da mjere protiv Srbije, Velebit kaže da ni EU ni Zapad ne bi dozvolili da se Srbija nađe u situaciji koja bi dovela do dodatne nestabilnosti na cijelom Balkanu, koja bi mogla da se desi ukoliko bi se Srbija otjerala u neki izolacionizam.

Napominje da je jako bitno za srpske nacionalne interese i Srbe koji žive na Kosovu, da srpski organi pokažu šta se desilo u selu Banjska 24. septembra, ko je odgovoran za to, zato što nasilje ne treba da bude odgovor Srbije.

"Jako je teško da se dijalog nastavi posle svega što se desilo prošle nedelje, ali sa druge strane ja ne vidim ni bilo koju drugu mogućnost. Mislim da koliko god ti razgovori bili teški ili nekada nemogući, bolje da se razgovara nego da imamo situacije koje su se desilo u Banjskoj ili pre toga".

Smatra da će se dijalog Beograda i Prištine na neki način nastaviti, ali da je jako bitno da se radi na bezbjednosti Srba na Kosovu i da međunarodna zajednica svojim proaktivnim djelovanjem pokaže da ima strategiju oko toga kako da se kriza na Kosovu riješi, kako da se nikada više ne ponovo događaji kakvi su se dešavali, i kako da Srbi imaju normalan život.

"Srbija je okružena NATO-om gotovo sa svih strana. Mislim da nije u interesu Srbije da vodi bilo kakav rat, to nije dobro ni za srpske nacionalne interese. Mislim da je Srbiji danas potreban saveznik u međunarodnoj zajednici. Ukoliko pogledate da su zemlje kojima smo okruženi članice NATO-a, da smo okruženi EU, da smo deo evorpske bezbednosne arhitekture, mislim da Srbija svoje saveznike, makar kada je reč o Srbima na Kosovu, treba da traži na zapadu", zaključio je Velebit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije