Ex -Yu

Vesić o nazivima ulica: Ne brišemo istoriju, već poštujemo srpsku istoriju

Vesić o nazivima ulica: Ne brišemo istoriju, već poštujemo srpsku istoriju
Foto: Pixabay | Vesić o nazivima ulica: Ne brišemo istoriju, već poštujemo srpsku istoriju

BEOGRAD - Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da pri promjeni naziva ulica u Beogradu nije riječ o brisanju istorije, već o poštovanju srpske istorije.

Vesić je rekao da je o promjeni naziva ulica u Beogradu razgovarao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako je rekao, molio da se ne mijenja ime Sarajevske ulice.

On je rekao da su u Sarajevu izmijenjeni nazivi svih ulica navanih po ličnostima iz Srbije, te se sada zovu po njihovim ličnostima.

Prema njegovim riječima, nema razloga da Beograd drži imena s toponimima iz zemlje koja više ne postoji.

"Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Slovenije...", rekao je Vesić za Televiju "Prva".

Vesić je negirao da se nazivi ulica mijenjaju iz političkih razloga.

"Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet", rekao je Vesić.

On je napomenuo da za Srbiju ne može biti važniji Mateja Gubac od Ružice Sokić, zapitavši da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Sokićeve.

"U Beogradu će ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i po onima koji su zadužili čovečanstvo", naglasio je Vesić.

Vesić je ranije najavio da će u Beogradu biti promijenjeni nazivi ulica Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska i Zenička.

Ranije su promijenjeni nazivi ulica Zadarska u Dobrice Ćosića, Zagrebačka u Koče Popovića, Travnička u Milorada Ekmečića i Pohorska u Generala Ždanova.

U Beogradu je, već dugi niz godina, uobičajno da se sa promjenom vlasti mijenjaju i nazivi ulica, tako da na mnogima od njih stoje i po tri table sa nazivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije