Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Veto Španije zbog Kosova

Veto Španije zbog Kosova
Foto: Ilustracija | Veto Španije zbog Kosova
N.N.

MADRID - Španija je stavila veto na prijedlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofjii, piše španski "El Pais".

Kako se navodi, razlog "nije spoljna politika EU", već je cilj da se "ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova", čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da je ova informacija potvrđena iz više diplomatskih izbora, kao i da će Rahoj najvjerovatnije napustiti Sofiju i samit prije nego što počne sastanak na kome će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima zemalja članica EU.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

"To nas brine", rekao je Rahoj.

Kako je prenio Euraktiv, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsjedava Uniji, da će "imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji", kao i da je "zaprijetio da neće doći zbog Kosova".

Podsjetimo, Španci su se početkom godine usprotivili određenim odrednicama u strategiji proširenja EU, zbog toga što je Kosovo stavljeno na istu ravan kao bivše jugoslovenske republike i Albanija.

Španija je dostavila pismo u obliku "non pejpera" pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije